FNV

FNV Jong: 'Huishoudtoets' staatssecretaris de Krom is pervers

FNV Jong hekelt het voorstel van staatsecretaris de Krom om thuiswonende jongeren met ouders in een uitkeringssituatie financieel verantwoordelijk te maken voor het hele gezin. Als de Tweede Kamer dit voorstel van staatssecretaris de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag niet tegenhoudt, dreigen jongeren een groot deel van hun salaris te moeten inleveren bij hun ouders. Jongeren worden hierdoor opgescheept met de zorgplicht over hun ouders. En ouders lopen het risico op hun uitkering te worden gekort of zelfs volledig mis te lopen.

FNV Jong voorzitter Jeroen de Glas: 'Dit is een perverse maatregel. Aan de ene kant worden jongeren onder de 27 via de wet Wij gedwongen om financieel zelfstandig te zijn. Aan de andere kant dreigt nu dat ze elke cent die ze verdienen bij hun ouders moeten inleveren. Het gevolg zal zijn dat jongeren in die situatie zo snel mogelijk het ouderlijk huis zullen verlaten, de vraag is echter waar naartoe?'

Met een voor jongeren zeer gesloten koopwoningmarkt (de meeste jongeren werken op tijdelijke contracten en kunnen dus geen hypotheek krijgen) en voor jongeren torenhoge huren is er eigenlijk geen uitweg.

Volgens FNV Jong verloochenen regeringspartijen VVD en CDA met dit voorstel hun eigen principes van zelfontplooiing en individuele vrijheid van jongeren. 50 jaar geleden al werd het onafhankelijkheidsbeginsel van kinderen ten opzichte van hun ouders geïntroduceerd door christendemocratische minister Marga Klompé. Als het aan het CDA van nu ligt, moet die onafhankelijkheid vandaag opnieuw worden bevochten.

Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over de huishoudtoets en de bijdragen die van jongeren gevraagd kan worden.