Gemeente Lingewaard


Onderhoud bomen in de gemeente Lingewaard
Binnen de gemeente Lingewaard hechten we veel waarde aan onze bomen. Vandaar ook dat we het onderhoud van de gemeentelijke bomen hebben gestructureerd door het onderhoud en de controle van de bomen te regelen in contracten, de zogenoemde bestekken. In dit artikel willen we u informeren over de werkzaamheden die we uitvoeren.

Controle
De gemeente Lingewaard heeft een zogenoemde zorgplicht voor de gemeentelijke bomen. Deze plicht bestaat uit regulier onderhoud en regelmatige controle op uitwendig zichtbare gebreken. In Lingewaard controleren we gemiddeld alle bomen één keer per drie jaar door middel van de VTA-methode: de Visual Tree Assesment. Uit deze controle komt naar voren welke bomen veilig zijn en welke bomen nader onderzocht moeten worden.

Snoei
Het doel van het snoeien van de bomen is het verkrijgen van een volwassen boom met een gezonde, solide en vaak gedeeltelijk takvrije stam. Het verkeer (auto, fiets en voetganger) moet veilig èn zonder de bomen te beschadigen onder de kronen (takken en bladeren) door kunnen rijden en/of lopen. Voor de bomen is eerst het gewenste eindbeeld bepaald en vervolgens wordt de boom in fasen naar dat eindbeeld begeleid door middel van begeleidingssnoei. Op de afbeelding hiernaast is dit schematisch weergegeven.

Wanneer het eindbeeld (bijna) bereikt is en de blijvende kroon gevormd is, dan ligt bij de snoei de nadruk op de boomveiligheid door het verwijderen en/of corrigeren van (nieuw gevormde) takken, de zogeheten onderhoudssnoei. Deze wordt gemiddeld eens per drie jaar bij de bomen uitgevoerd. Het drastisch snoeien waar bewoners vaak om vragen, verstoort de ontwikkeling van de boom te veel en wordt daarom bijna nooit ingewilligd.

Massariaziekte
Naast het reguliere onderhoud is er binnen de gemeente Lingewaard ook sprake van de Massariaziekte in de platanen. Aantasting door de schimmel die de Massariaziekte veroorzaakt heeft snel optredend houtrot tot gevolg, waardoor takken spontaan kunnen afbreken (zie foto hiernaast). Met de reguliere veiligheidcontroles (VTA) is de ziekte niet waar te nemen, vandaar dat wij de platanen apart controleren op deze ziekte en waar nodig direct de aangetaste takken verwijderen.

Uitvoering
Binnen de gemeente Lingewaard zult u de komende jaren drie partijen aantreffen die bezig zijn met onze bomen.Dit zijn de afdeling Technisch Wijkbeheer van de gemeente Lingewaard, Horzelenberg Boomverzorging uit Angeren en Kuppen Boomverzorging uit Mill.

Vragen?
Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, bel dan de servicelijn van de gemeente Lingewaard (026 326 0111) of stuur een e-mail naar gemeente@lingewaard.nl.