KPMG

Amerikaanse belastingmaatregel heeft grote impact op Nederlandse financiële instellingen
Nederlandse financiële instellingen zullen hard geraakt worden door de plannen van de Amerikaanse overheid om buitenlandse financiële instellingen te verplichten om informatie te verschaffen over de identiteit en de beleggingen van hun Amerikaanse klanten. Met de invoering van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) wil de Verenigde Staten een eind maken aan belastingontduiking door Amerikaanse ingezetenen.

Hoewel de maatregel ingrijpende gevolgen kan hebben voor Nederlandse financiële instellingen, houdt een beperkt aantal bedrijven zich op dit moment bezig met de invoering ervan in 2013. Zo moeten de financiële instellingen ingrijpende maatregelen nemen op het gebied van hun IT-systemen en interne controleprocedures om te kunnen voldoen aan de informatieverstrekking aan de Amerikaanse belastingdienst over de bezittingen van de Amerikaanse staatsburgers in hun cliëntenbestand.

"Hoewel de maatregel op het eerste gezicht uitgaat van goede bedoelingen en alleen gericht lijkt te zijn op Amerikaanse burgers, gaat hij veel verder", constateert Jeroen van Nek, voorzitter van de marktgroep Financial Services bij KPMG. Van Nek: "Alle financiële instellingen die investeringen en inkomsten hebben in de Verenigde Staten, worden door de maatregel getroffen. Naast de banken worden dus zowel verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, vermogensbeheerders, private equity fondsen als andere collectieve beleggingsinstellingen geraakt. Daarmee gaat FATCA veel verder dan de bestaande regelgeving die van toepassing is op bepaalde banken in Nederland met Amerikaanse inkomsten.

Overigens is het niet voldoen aan de regel geen optie. Bedrijven die niet meewerken worden geconfronteerd met een strafheffing van 30% over de door hen ontvangen betalingen uit Amerikaanse bronnen. Dit betekent in ieder geval een aanzienlijk concurrentienadeel voor deze financiële instellingen als niet wordt voldaan aan de eisen van de maatregel. Financiële instellingen in andere Europese landen, zoals Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk werken inmiddels hard aan de invoering van de maatregel."

Het is noodzakelijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen rond de invoering van de maatregel bij Nederlandse financiële instellingen. Dit wordt volgens van Nek op dit moment bemoeilijkt door het ontbreken van sturing door de Amerikaanse overheid. Van Nek: "Hoewel de wet in 2010 is bekrachtigd, bestaat er nog veel onduidelijkheid, niet alleen over de eisen van de invoering en de rapportering. Ook is nog altijd niet duidelijk of en in hoeverre de verschillende financiële instellingen door de maatregel geraakt zullen worden.
Op dit moment wordt hij verder uitgewerkt en zal naar verwachting medio 2011 gecommuniceerd worden welke bedrijven mogelijk van de maatregel zullen worden uitgesloten.

Tot die tijd blijven de overkoepelende organen van pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en vermogensbeheerders actief bij US Treasury lobbyen om van de maatregel te worden uitgesloten. Daarbij voeren zij bijvoorbeeld aan dat hun producten niet kunnen worden gebruikt door Amerikaanse staatsburgers om de belasting te ontduiken of dat andere organisaties geschikter zijn om inzicht te geven in de inkomsten van welgestelde Amerikanen. Voor een aantal Nederlandse bedrijven zijn deze argumenten zeker valide en zou het een goed idee zijn dat de Nederlandse overheid een rol gaat spelen in de lobby richting US Treasury.

Toch zal FATCA in wat voor vorm dan ook blijven bestaan. Ik raad Nederlandse bedrijven dan ook aan nu al actief na te denken over de mogelijke gevolgen van de maatregel, zeker gezien het feit dat hij in 2013 van kracht zal zijn."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.