Gemeente Soest

Brandweer denkt mee over de veiligheid van evenementen

5 april 2011

De lente is officieel begonnen en daarmee worden er vaak ook weer kleine en grote evenementen georganiseerd. Met name de grote(re) activiteiten zoals bijvoorbeeld Koninginnedag vragen veel aandacht van de brandweer.

Niet alleen vanwege de brandveiligheid van bezoekers, maar ook om de bereikbaarheid van de hulpdienst te kunnen garanderen.

Als u een buurtfeest, festival, braderie of ander evenement wilt houden, is vaak een vergunning van de gemeente nodig. De gemeente vraagt de brandweer om bij dit soort vergunningaanvragen te adviseren over de brandveiligheid. De brandweer bekijkt dan bijvoorbeeld de plek van kramen en tribunes. Die moeten zo neergezet worden dat mensen veilig weg kunnen als het nodig is. Dat betekent ook dat nooduitgangen van andere gebouwen niet geblokkeerd mogen worden.

Voldoende ruimte

Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn om een brandweerwagen (of auto van een andere hulpdienst) door te kunnen laten. En er moet ruimte rond brandkranen blijven zodat de brandweer daar bij kan als dat nodig is.

Ook als een straat afgezet moeten worden voor een evenement, is het belangrijk dat de brandweer dit weet. Anders kan een brandweerwagen onverwacht ergens niet door. Vooraf moet er bekeken worden of een tijdelijke alternatieve route haalbaar is. Als dat niet zo is, dan kan de afsluiting niet doorgaan.

Hoogte

Verder let de brandweer op de hoogte waarop spandoeken en feestversiering worden opgehangen. Een brandweerwagen moet er nog onderdoor kunnen rijden. De brandweer adviseert de gemeente over het maximale aantal toe te laten bezoekers en hoeveel ruimte noodzakelijk is om het publiek van een terrein af te kunnen laten gaan. Het is belangrijk dat iedereen uit een gebouw of van een terrein af kan als er iets gebeurt.

De brandweer kijkt voorafgaand aan evenementen mee naar dit soort zaken. Daardoor kunt u ongestoord genieten van de festiviteiten.

Vragen

Heeft u vragen over brandveiligheid? Mail uw vraag dan naar brandveiligheid@amersfoort.nl, kijk op www.brandweer.nl of bel het telefonisch spreekuur van de afdeling Preventie van de brandweer, tel. (033) 469 4022 (werkdagen 08.30-10.00 uur).