effect op hart- en vaatziekten

05 april 2011

Cholesterolwisseldieet mogelijk gunstig effect op hart- en vaatziekten

Een dieet waarbij de hoeveelheid cholesterol afwisselend 3 dagen hoog en 4 dagen afwezig is, blijkt ontstekingen en (het risico op) cardiovasculaire aandoeningen effectief te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en het UMC Groningen in muizen. Het dieet kan voor mensen die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of diabetes een makkelijker vol te houden voedingspatroon zijn dan een geheel cholesterolarm dieet.

Op basis van deze resultaten verwachten wetenschappers dat het afwisselende cholesteroldieet hetzelfde effect heeft bij mensen en als bij muizen. Echter, voordat wetenschappers en zorgverleners die conclusie mogen trekken moet de studie worden geverifieerd worden bij de mens. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in PLoS ONE.

Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak onder de Westerse bevolking. Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging kunnen het risico op hart -en vaatziekten sterk verminderen. Veel mensen hebben moeite met strikte dieetmaatregelen. Het kunnen schakelen tussen gezonde en minder gezonde maaltijden is mogelijk een goede manier om op de lange termijn toch een gunstig effect te bereiken.

Peter Wielinga, projectleider bij TNO, beschrijft de studie als volgt: "Het concept van afwisselende voeding is gebaseerd op resultaten van caloriebeperking bij de mens. Wij hebben onderzocht of een minder streng dieet effect zou hebben en gebruikten cholesterolinname als een model. Uit de studie blijkt dat een dieet met afwisselend 3 dagen een hoge hoeveelheid cholesterol en 4 dagen geen cholesterol bijna alle gunstige effecten als een cholesterolvrij dieet heeft".

Referentie

Wielinga P.Y. et al, (2011) Beneficial Effects of Alternate Dietary Regimen on Liver Inflammation, Atherosclerosis and Renal Activation.