Unicef


Statement van Anthony Lake, directeur van UNICEF Internationaal, over de situatie in Ivoorkust

"UNICEF blijft zich ernstige zorgen maken over het aanhoudende geweld in Ivoorkust en het alarmerende effect daarvan op de kinderen. In het bijzonder zijn we verontrust over de berichten dat er kinderen zijn onder de slachtoffers van een massamoord. Bovendien blijven er kinderen geworven worden door gewapende strijdkrachten aan alle kanten van het conflict. Het betreft een ernstige schending van hun rechten, die niet alleen hun toekomst, maar ook de kansen voor het bereiken van duurzame vrede in Ivoorkust in gevaar brengt.

UNICEF helpt mensen in nood met humanitaire hulpgoederen, maar onze hulpprogramma's worden door de gevechten belemmerd. In het Westen heeft UNICEF de ontheemde bevolking kunnen bereiken met basisvoorzieningen, maar we moeten ook andere mensen bereiken die risico lopen, vooral in Abidjan, waar naar schatting een miljoen ontheemden dringend hulp nodig hebben. We vrezen het uitbreken van ziektes als wij en andere instanties de duizenden ontheemde families niet kunnen bereiken.

UNICEF voegt haar stem toe aan de vele anderen die alle partijen in het conflict oproepen het geweld tegen burgers te staken en humanitaire hulpverleners toe te staan om hen die in de grootste nood verkeren, te bereiken. "


***