Gebruiker kan desastreuze fouten maken bij herstellen data

Persbericht van Attingo Datarecovery B.V.

"Iedere datadrager gaat op een zeker moment kapot. De vraag is alleen wanneer."

Amsterdam, 5 april 2011 - "Iedere datadrager gaat op een zeker moment kapot. De vraag is alleen wanneer", zegt Robbert Brans, directeur van de Nederlandse vestiging van data recovery specialist Attingo. "Het moment waarop datadragers niet meer functioneren, komt meestal onaangekondigd. Paniek is dan begrijpelijk, maar geen goede raadgever. Daar komt nog eens bij dat dan blijkt dat data niet geheel foutloos of zelfs in het geheel niet gebackupt zijn. Intuïtief worden er vervolgens pogingen ondernomen deze data zoveel mogelijk zelf te redden, maar daarmee wordt vaak het tegenovergestelde effect bereikt. Hierdoor wordt het verlies van gegevens aanzienlijk verhoogd. In het ergste geval gaan ook de gegevens die nog gered hadden kunnen worden, ook verloren."

Op internet circuleren adviezen van vermeenden deskundigen die echter meer doen denken aan slechte aprilgrappen. Deze adviezen kunnen kwalijke gevolgen hebben. Attingo Datarecovery specialist met eigen cleanrooms en laboratoria in Wenen, Hamburg en Amsterdam zet de grootste fouten die met dataherstel gemaakt kunnen worden op een rijtje:

Nieuwe harde schijven gaan niet kapot
Het aantal uren dat een harddisk actief gebruikt wordt heeft slechts een beperkte invloed op de levensduur van een harddisk. Van veel grotere invloed zijn de omstandigheden waaronder de harddisk zijn weg aflegt van de fabrikant naar de pc, notebook of server van de gebruiker. Eveneens van belang zijn omgevingsfactoren wanneer de schijf eenmaal in gebruik wordt genomen. Trillingen, schokken en oververhitting beperken de levensduur van de harde schijf. "We krijgen in onze cleanrooms evenveel nieuwe schijven binnen als exemplaren die al meer dan vijftien jaar continu in gebruik zijn", aldus Brans.

Data verwijderen? Overschrijf de harddisk meerdere malen Hoe vaker de harde schijf wordt overschreven, hoe beter het is om data te wissen.
Dit betreft echter een hardnekkig gerucht. Deze mythe is niet gebaseerd op de huidige technologische ontwikkelingen. Hoe vaak je een harddisk ook overschrijft, het blijft de vraag hoeveel sectoren er daadwerkelijk zijn gewist.

Op de harddisk bevindt zich een vacuüm
Een wijdverbreide aanname is dat er in een harddisk zich een lege ruimte bevindt. In werkelijk gaat het om lucht die nodig is om te harddisk te kunnen laten functioneren. In de behuizing van de harddisk zweeft de lees- en schrijfkop namelijk op een dun luchtkussen. Om precies te zijn op een paar duizendste van een millimeter boven het schijfoppervlak. Bij ijle lucht zou aan de magnetische laag schade kunnen ontstaan. Het is dus ook geen fabeltje dat harde schijven nooit en te nimmer door gebruikers zelf geopend mogen worden omdat dit alleen in clean rooms mogelijk is. Kleine
stofdeeltjes zorgen er namelijk voor dat de harddisk crasht.

Harde schijf in de vriezer
Een ander advies dat op internetforums welig rondwaart is dat een harddisk die dienst weigert het wel weer zal doen nadat hij even in de diepvries heeft gelegen. Deze aanpak is klinkklare onzin. Zelfs een goed werkende schijf zal het na een dergelijke behandeling begeven.

SSD schijven kunnen niet uitvallen.
Wat wel waar is dat SSD- schijven bestand zijn tegen mechanische beschadigingen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien er in deze mediadragers geen mechanische onderdelen zijn gemonteerd. Het is echter niet juist, dat deze mediadragers niet kunnen uitvallen. In veel gevallen kan een data recovery alleen plaatsvinden door het verwijderen van de individuele geheugencomponenten.

Fabrikant aansprakelijk voor de wederopbouw van gegevens Dat een fabrikant van harde schijven aansprakelijk zou zijn voor het herstel van gegevens bij dataverlies, is niet waar. Dit wijdverbreide misverstand komt vaak voort uit de frustratie van de gebruiker. De wens is hier de vader van de gedachte. Bij een defect zal de gebruiker binnen de garantieperiode wel een nieuw exemplaar aangeboden krijgen, maar zijn de kosten van de reconstructie van de data voor rekening van de gebruiker.

RAID-sprookjes
Een ander groot misverstand is dat een RAID-oplossing het verlies van data zou voorkomen. RAID draagt er zelf toe bij dat de vermeende zekerheid toe leidt dat er geen backups worden gemaakt omdat dit niet nodig zou zijn. Met alle gevolgen van dien. Alleen al in de laatste zes maanden is het aantal RAID6-systemen dat bij Attingo binnenkomt vervijfvoudigd.

Zelf elektronicacomponenten omwisselen
Omdat het in de praktijk vaak voorkomt dat de gegevens op de harde schijf nog geheel in tact zijn, maar dat de elektronica defect is, willen gebruikers deze componenten nog wel eens zelf omwisselen. Dit kan tot fatale gevolgen hebben omdat men zich daarbij niet realiseert dan zowel firmware informatie en allerlei parameters deels zijn opgeslagen op magnetische schijven en in de EPROM van de elektronica. Deze parameters zijn uniek voor elke afzonderlijke harde schijf. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de juiste waarden van de lees- en schrijfkoppen. Zonder deze parameters kan de schijf niet kan worden geïnitialiseerd. Dat is de reden waarom na het verwisselen een en ander niet goed zal werken.

*

Links:
http://www.attingo-datarecovery.nl



Razende Robot Reporter