Universiteit Leiden

De farmaceutische belofte van (bol)gewassen

De bol van de narcis bevat galanthamine, een medicijn voor Alzheimerpatiënten. Maar hoe win je op de meest efficiënte wijze een middel uit een bol en hoe eindig je met een pil? De Universiteit Leiden en de Landbouwuniversiteit Wageningen ontwikkelden daar samen een nieuw ketenmodel voor, dat ze op 28 maart presenteerden.

Narcis als model

Ook andere bolgewassen dan de narcis zouden interessante stoffen kunnen bevatten.

Ook andere bolgewassen dan de narcis zouden interessante stoffen kunnen bevatten.

Vanuit de Landbouwuniversiteit Wageningen was de afdeling Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), vestiging Lisse, bij het onderzoek betrokken, vanuit de Universiteit Leiden het Instituut Biologie Leiden, in de persoon van farmaceut prof.dr. Rob Verpoorte. Hij legt de achtergrond van het onderzoek uit: âWe hebben de narcis als model genomen. Het patent op het geneesmiddel galanthamine loopt volgend jaar af. Dan mag iedereen zich met de winning ervan bezig houden. Maar dat niet alleen: er is veel aandacht uit het bedrijfsleven voor de mogelijkheid dat ook andere bollen inhoudsstoffen bevatten die interessant kunnen zijn. Als medicijn of als middel tegen schimmels in gewassen of schadelijke insecten. Vandaar dat we voor een ketenmodel hebben gekozen dat ook toepasbaar is voor andere bolgewassen dan de narcis. Een voorbeeld van een bedrijf dat geïnteresseerd is in de bolgewassen is Holland Biodiversity bv, een jonge onderneming in de Bollenstreek waar we veel contact mee hebben. Er zijn ongeveer 16.000 bolgewassen en daar is weinig over bekend. Overigens zijn in aanleg alle gewassen interessant.â

Hoge eisen

'De farmaceutische industrie stelt heel hoge eisen aan stoffenâ, vervolgt Verpoorte. âEr mogen natuurlijk geen zware metalen en andere giftige stoffen in voorkomen. En een producent wil graag een zo hoog mogelijk gehalte van de stof in de bol. Het gehalte galanthamine in de narcis varieert van 0,1 tot 0,2%. Inmiddels wordt in een nieuw project gekeken naar de nieuwe extractiemethodes van zuivere stoffen uit planten. De provincie steunt dit project in het kader van een nieuw kenniscentrum: Inhoudstoffen van Planten.

Sponsoren

Het rapport Inhoudstoffen bloembollengewassen, de basis voor een innovatieve ketenâ werd op 28 maart aangeboden aan de sponsoren Rabobank, het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de stichting Flowers & Food.
Als gasten bij de presentatie, die bij de Universiteit Leiden plaatsvond, waren de leden van de ondernemersvereniging KBB uitgenodigd. De banden tussen de Leidse universiteit en ondernemers in de Bollenstreek zijn al vele eeuwen oud: de Leidse Hortus botanicus introduceerde de bolgewassen in Nederland geïntroduceerd en de ondernemers in de Bollenstreek commercialiseerden ze vervolgens.Â