Gemeente Utrecht

Cijfers 2010 soa-polikliniek en soa-testpunt laten zien: Chlamydia stabiel, stijging gonorroe zet door

05-04-2011

Het aantal diagnoses van gonorroe is voor het tweede achtereenvolgende jaar gestegen. Deze aandoening wordt vooral meer gevonden onder heteroseksuelen. Chlamydia is veruit de meest voorkomende soa. Meer dan de helft van deze diagnose werd gesteld bij jongeren onder de 25 jaar. Dit alles blijkt uit de bezoekerscijfers van 2010 van de soa-polikliniek van het UMC Utrecht en het soa-testpunt van GGD Midden-Nederland in Amersfoort.

Iedereen in de provincie Utrecht kan voor een soa-onderzoek terecht bij zijn eigen huisarts. Mensen met een hoger risico op soa (zoals mannen die seks hebben met mannen en jongeren) kunnen ook terecht op het soa-testpunt van de GGD Midden-Nederland in Amersfoort of de soa-polikliniek in het UMC Utrecht. Hier lieten zich het afgelopen jaar respectievelijk 598 en 4943 mensen testen. In 2010 werd in minder consulten een soa gevonden dan in 2009: 12,5% in 2010 ten opzichte van 13,8% in 2009. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een daling in het aantal diagnoses van genitale wratten.

Bijna 95% van de mensen die zich lieten testen op een soa was van autochtone afkomst. Jongeren tot 25 jaar (45%) en mannen die seks hebben met mannen (14%) vormden de grootste groepen binnen de bezoekers voor een soa-test. Het aantal mannen dat aangaf seks te hebben met mannen steeg vooral bij de soa-polikliniek van het UMC (van 661 naar 713).

Gonorroe
Het aantal diagnoses gonorroe steeg van 57 in 2009 naar 68 in 2010. Deze toename is vooral toe te schrijven aan diagnoses bij heteroseksuele mannen en vrouwen. Ook vorig jaar was het aantal diagnoses gonorroe bij deze twee groepen toegenomen. Hiervóór werd gonorroe voor het overgrote deel bij mannen die seks hebben met mannen gevonden. Ook landelijk was er in 2010 een stijging in aantal diagnoses gonorroe. Daar is de stijging echter vooral toe te schrijven aan het aantal diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen.

Chlamydia
Het aantal diagnoses van chlamyida is gestegen van 431 naar 444. Het percentage bezoekers bij wie chlamdia werd vastgesteld, is gelijk gebleven (8%). Van de jongeren die de soa-polikliniek en het soa-testpunt bezochten is 10,7% positief getest op chlamydia; in 2009 was dit 10,4%. Dit percentage is ruim 15% onder de groep jongeren onder de 20 jaar. Landelijk liggen deze percentages nog hoger. De preventie-activiteiten gericht op jongeren worden dan ook onverminderd voortgezet.

Gratis en anoniem testen
GGD Midden-Nederland, GG&GD Utrecht en het UMC werken samen aan de bestrijding van soa. De bestrijding richt zich vooral op de groepen met het hoogste risico op soa: jongeren, mannen die seks hebben met mannen, prostituees, prostituanten, mensen met wisselende onveilige seksuele contacten, drugsverslaafden en migranten. Deze groepen kunnen zich gratis en anoniem laten testen in Utrecht of Amersfoort. De GGD'en verzorgen daarnaast spreekuren, waar jongeren terecht kunnen voor informatie en advies over seks (Sense). Ook op de website www.sense.info kunnen jongeren terecht voor informatie, zowel inhoudelijk als over de Sense spreekuren.

---