Ministerie van Defensie

Finale repetitie luchtverdedigers

5 april 2011, 13.31 uur

De mannen en vrouwen van de Groep Geleide Wapens (GGW) hebben afgelopen week de puntjes op de i gezet tijdens Cold Kilt 2. Deze oefening, die plaatsvond op het militair oefenterrein Marnewaard, was de laatste in een reeks van 3 ter voorbereiding op het periodieke NAVO-examen.

De oefening had 4 doelen: werken in een vaste routine, kweken van vertrouwen in jezelf en anderen, bestendigen van kennis van procedures en veiligheid en het valideren van onlangs uitgegeven standard operating procedures (SOP).

Na een grondige evaluatie van Cold Kilt 2 bleek dat de task force goed had gepresteerd. De materiële gereedheid werd zelfs uitstekend genoemd. De conclusie luidde dan ook dat GGW klaar is voor zowel de inspectie door de Koninklijke Luchtmacht als de zogenoemde Forceval, het NAVO-examen.

Andere eenheden

Behalve de GGW van Luchtmachtbasis De Peel was er nog een aantal andere eenheden bij de oefening betrokken. Zo nam een peloton met Object Grondverdedigers de lokale beveiliging voor haar rekening en was er een team van de Explosieven Opruimingsdienst inclusief explosievenspeurhonden. De Nationale Datalink Management Cel zorgde voor verbindingen via het Link 16-netwerk en de gevechtsleiding werd geleverd door het Air Operations Control Station Nieuw Milligen.