Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Hormoongehaltes in bloembollen

Agenda 5 apr 2011

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Het Laboratorium voor Plantenfysiologie van Wageningen University is erin geslaagd om in één bloembollenmonster de concentraties van alle daarin voorkomende plantenhormonen te meten. De techniek maakt het mogelijk om de regulatie van de ontwikkeling van de bloembol te onderzoeken én om mogelijkheden voor teeltsturing en kwaliteitstoetsen te ontwikkelen. Foto: Plantenhormonen spelen een rol in de bloemkwaliteit van lelie

De plantenhormonen spelen een rol in processen zoals bloemaanleg, beworteling, stengelstrekking, dochterbolvorming en rustbreking. In een gezamenlijk project met PPO Bloembollen zijn de gehaltes van de hormonen auxine, cytokinine, abscissinezuur en gibberellinezuur (en hun afbraakproducten) gemeten in leliebollen en tulpenbollen.

Om een mogelijk verband tussen hormoongehaltes en bloemaanleg in lelie te bestuderen zijn de hormoongehaltes gemeten in verschillende partijen leliebollen, waarvan bekend is dat ze na opplanten in de kas met verschillende aantallen knoppen per tak in bloei komen. Tulpenbollen zijn onderworpen aan temperatuurbehandelingen waarvan bekend is dat ze leiden tot bloemen van een betere of slechtere kwaliteit.

Zowel in lelie als in tulp konden de gehaltes van alle hormonen op een betrouwbare manier gemeten worden. Ook werden er verschillen in hormoongehaltes gevonden in bollen met een verschillende voorgeschiedenis. Deze resultaten vormen een solide basis voor het verder ontwikkelen van kennis omtrent de ontwikkeling van bolbloemen en technieken voor teeltsturing en kwaliteitstoetsen.

Meer informatie:

Henk Gude, PPO Bollen, Bomen & Fruit van Wageningen UR. henk.gude@wur.nl
Harro Bouwmeester, Laboratorium voor Plantenfysiologie van Wageningen UR, harro.bouwmeester@wur.nl

bron: www.syscope.nl