Gerechtelijke organisatie

Groep Veldhovense jongeren veroordeeld

âs-Hertogenbosch, 5 april 2011 - De rechtbank âs-Hertogenbosch heeft dertien jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar en een man van 36 jaar uit Veldhoven en Eindhoven veroordeeld tot onder meer (voorwaardelijke) celstraffen, werkstraffen en reclasseringstoezicht.

De rechtbank acht bewezen dat de jongeren zich schuldig hebben gemaakt aan diverse delicten die ze in wisselende groepssamenstelling pleegden, voornamelijk in Veldhoven. Het gaat onder meer om brandstichtingen, inbraken en diefstallen. Een groot aantal groepsleden was ten tijde van het plegen van de delicten minderjarig. De rechtbank heeft op hen het jeugdstrafrecht toegepast.

De rechtbank acht bij diverse verdachten eigenlijk een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf van aanmerkelijke duur passend vanwege het aantal en de ernst van sommige gepleegde feiten. De rechtbank heeft echter besloten de opgelegde celstraffen gelijk te laten aan het voorarrest dat de verdachten al hadden ondergaan. Gedurende de schorsing van dat voorarrest van ongeveer een jaar, hebben de verdachten strikte voorwaarden moeten naleven. Zij hebben dat goed gedaan en (mede) hierdoor is er volgens deskundigen een vermoedelijk blijvende positieve gedragsverandering opgetreden. Een nieuwe detentie zou deze resultaten hoogstwaarschijnlijk ongedaan maken.

Een van de uitspraken is hieronder gepubliceerd.

LJ Nummer

BQ0081

Zie het origineel
Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 5 april 2011 Naar boven