IVN Nederland


Doe mee met de cursus IVN Jeugdnatuurbegeleider!

Tijdens een excursie in het Bedumer Bos bleef deze platbuik rustig op mijn hand zitten. Een van de kinderen keek vol bewondering toe. (Natuurmoment Peter Russchen)

In september start IVN een cursus Jeugdnatuurbegeleider. De cursus IVN-Jeugdnatuurbegeleider is een cursus voor iedereen die het leuk vindt om met de jeugd van 6-12 jaar de natuur in te trekken en de natuur te laten beleven. In het najaar van 2011 organiseert IVN deze vijfdaagse cursus voor geïnteresseerden uit de provincies Gelderland, Flevoland, Utrecht, Zuid- en Noord-Holland. Het doel van de cursus is deelnemers zó enthousiast te maken dat ze daarna actief worden en blijven in een IVN-jeugdnatuurwerkgroep.

Binnen veel lokale natuur- en milieugroepen, voor een groot deel IVN-afdelingen, zijn jeugdnatuurwerkgroepen actief. Zij organiseren maandelijks activiteiten voor kinderen en/of jongeren, zowel binnen als buiten schoolverband. Ook vanuit de BSO (Buitenschoolse Opvang) is veel vraag naar activiteiten in de natuur. Jeugdnatuurbegeleiders willen nog meer bezigheden ontplooien voor kinderen en zoeken daarom nieuwe collega-jeugdnatuurbegeleiders. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het beleven van de natuur voor kinderen heel belangrijk is. Toch raken veel kinderen steeds verder van de natuur verwijderd. De behoefte om kinderen in contact te brengen met de natuur neemt dus toe.

De cursus gaat in op de verschillen tussen kinderen van verschillende leeftijden (wat spreekt ze aan, hoe ga je ermee om) en het omgaan met een groep kinderen. Er wordt aandacht besteed aan het organiseren van een natuuractiviteit en er wordt veel geoefend met verschillende werkvormen.
Tijdens twee stage-activiteiten maken de deelnemers kennis met de jeugd en kunnen zij hun eigen voorbereide natuuractiviteiten uitproberen.

De cursus start in september 2011 en bestaat uit 5 bijeenkomsten, steeds op een zaterdag (10 september, 8 oktober, 12 november, 16 januari (2012) en 13 februari (2012). De cursus wordt gehouden op het mooie Landgoed Oostbroek in De Bilt. Deelname kost 100,- pp. Voor meer informatie en aanmelding: www.ivn.nl/utrecht of 030-2210599.

IVN is een landelijke organisatie die mensen betrekt bij natuur, milieu, landschap en duurzaamheid. De organisatie bestaat uit een vereniging van 20.000 vrijwilligers en een stichting met ruim 130 beroepskrachten.