Gemeente Medemblik


-

-

Aanpak onrechtmatige bewoning buitenlandse werknemers

Een bestuurlijke boete van EUR 18.500. Dat riskeert een huiseigenaar als hij/zij zonder vergunning zijn woning gebruikt voor kamerverhuur. Met de vergunning staat de gemeente maximaal 4 personen in een woning toe.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de boete op 26 mei voor aan haar raad om op het gebied van huisvesting voor buitenlandse werknemers wantoestanden en mensonwaardige situaties tegen te gaan. Gaat de raad akkoord dan treedt het besluit vanaf 1 juli 2011 in werking.

Met het invoeren van de bestuurlijke boete wil de gemeente Medemblik diverse vormen van onrechtmatige bewoning tegengaan. Vanuit de deelname aan het regionale handhavingproject `Kompas' blijkt dat de gemeente Medemblik regelmatig wantoestanden tegenkomt in de huisvesting van buitenlandse werknemers. Zo is recent een pand ontruimd dat illegaal als pension werd gebruikt en waarbij de veiligheid niet was gewaarborgd. Of zijn voorzieningen ingericht strijdig met het bestemmingsplan en niet brandveilig.

Informeren belanghebbenden
Vooruitlopend op de beslissing van de raad informeert de gemeente Medemblik corporaties, makelaars of uitzendbureaus over de boete die zij wil invoeren. De kans bestaat dat zij (wellicht) betrokken zijn bij de huisvesting van buitenlandse werknemers. Zij ontvangen informatie over het voorgenomen beleid en kunnen al rekening houden met de nieuwe situatie en, als dit nodig blijkt, strijdige situaties aan (laten) passen.

Procedure besluitvorming
De huisvestingsverordening waarin de boete is opgenomen wordt donderdag 7 april oriënterend behandeld in commissie 2, aansluitend in de commissie van 28 april en de besluitvorming in de raad van 26 mei.