Nieuw-Vlaamse Alliantie




Minister Bourgeois lanceert het initiatief Samen Inburgeren

klok 4 april 2011

Vlaams minister van Inburgering Geert Bourgeois gaf vanmiddag het officiële startschot van het initiatief Samen Inburgeren, gebaseerd op het concept inburgeringscoaching. Vanaf vandaag staat de website www.sameninburgeren.be online, met eind april een draaiboek vol tips, ideeën en ondersteunende documenten voor wie een initiatief Samen Inburgeren wil nemen. Minister Bourgeois lanceerde tegelijkertijd ook de projectoproep `Gezocht: Managers van Diversiteit 2011', dat dit jaar in het teken van inburgeringscoaching staat. Hiervoor is 750.000 euro beschikbaar.

Minister Bourgeois: "Inburgeraars geven vaak aan dat ze Vlamingen willen ontmoeten en ook omgekeerd willen Vlamingen graag kennismaken met hun nieuwe buren. Een initiatief zoals Samen Inburgeren draagt bij tot het bevorderen van de integratie van inburgeraars."

Samen Inburgeren maakt gebruik van een duomethodiek waarbij vrijwilligers zich engageren om inburgeraars te ondersteunen en te coachen bij hun inburgeringsproces. Het model is gebaseerd op 11 spelregels en kan eenvoudig aangepast worden aan lokale noden of persoonlijke situaties. Het concept past in het beleid van minister Bourgeois om meer inburgeraars effectief te laten participeren aan de samenleving en om de wederkerigheid van inburgering concreet te maken. Het wil ook wijzen op de verantwoordelijkheid van de ontvangende samenleving.

Minister Bourgeois: "Wie deelneemt aan Samen Inburgeren kiest er voor om meer dan enkel de Nederlandse taal te oefenen. De ontmoetingen tussen coach en inburgeraar hebben tot doel dat de inburgeraar zich meer thuis voelt in de samenleving en verder staat in zijn inburgeringsproces. De coach begeleidt de nieuwkomer bij zijn eerste bezoek aan het stadhuis, de post, bij het wandelen, het wijkgebeuren, culturele evenementen, ..."

Met de oproep 'Gezocht: Managers van Diversiteit 2011' worden middelen ter beschikking gesteld om inburgeringscoaching in Vlaanderen in te voeren. Lokale initiatiefnemers die willen intekenen, kunnen gedurende drie jaar een beroep doen op projectsubsidies. Auteur(s): Geert Bourgeois, Viceminister-president en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand Contactinfo:

Ellen Devriendt, raadgever communicatie Tel: 02 552 69 16 E-post: ellen devriendt vlaanderen be