Woonstad Rotterdam


Ook `nieuwe Nederlanders' willen huisje-boompje-beestje

5 april 2011

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn woonwensen nauwelijks cultuurgebonden. Allochtone Rotterdammers hebben dezelfde woonwensen als autochtonen: een rijtjeshuis met een tuin en een auto voor de deur. Ook het eigen woningbezit onder allochtonen in Rotterdam neemt snel toe. Vooral Turkse Rotterdammers kochten de laatste tien jaar steeds vaker een eigen woning. Dit blijkt uit onderzoek van Woonstad Rotterdam.

In sommige grote nieuwbouwprojecten van Woonstad Rotterdam is de helft van alle kopers van Turkse afkomst, zoals bij De Werelden in Hillesluis. Ook Marokkaanse Rotterdammers begeven zich in toenemende mate op de koopmarkt. Onder deze groep is de stijging van het eigenwoningbezit het grootst: 600 procent ten opzichte van 2001.

Er zijn ook verschillen. Allochtonen die zich oriënteren op de koopmarkt, betrekken hun familie en vrienden veel vaker dan autochtonen. Beslissingen worden vaak met de hele familie genomen, inclusief ouders, broers en zussen. Adviezen en verwijzingen van vrienden en bekenden worden hoog gewaardeerd.

Woonwensen allochtonen en autochtonen hetzelfde Allochtone Rotterdammers blijken dezelfde woonwensen te hebben als autochtonen. Ook zij willen graag een goed geïsoleerde eengezinswoning met voldoende slaapkamers, een tuin en een parkeerplaats voor de deur. Cultuurgebonden woonwensen spelen een veel kleinere rol dan verwacht. Allochtone Rotterdammers willen net als de rest van Nederland een rijtjeshuis met
om de hoek graag een Hollandse supermarkt, een huisarts en voldoende speel- en groenvoorzieningen voor de kinderen. In een gemêleerde buurt: niet te wit en niet te zwart.

Aanleiding
Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek van Woonstad Rotterdam naar woonwensen onder allochtone huishoudens, of `nieuwe Nederlanders' zoals de stadscorporatie deze groepen liever noemt. Woonstad Rotterdam deed het onderzoek om betere woonproducten en
-diensten te kunnen aanbieden aan haar klanten.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn waardevol. Want ongeveer de helft van alle Rotterdammers is van allochtone afkomst. De stad kent in totaal meer dan 150 verschillende nationaliteiten. Het onderzoek richtte zich in het bijzonder op de woonwensen van Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Kaapverdiaanse Nederlanders. Ook werd gekeken naar de manier hoe deze groepen actief zijn op de koopmarkt. Op basis van de resultaten kan Woonstad Rotterdam deze groepen gerichter informeren en benaderen.