Gemeente Ede

dinsdag, 5 april 2011

Geen toename van bijstandsuitkeringen

info@ede.nl

De gemeente Ede is in 2010 landelijk de enige gemeente geweest waar het aantal bijstands-uitkeringen niet is toegenomen. In alle andere grotere gemeenten nam het aantal bijstandsuitkeringen toe. De mate waarin, varieert van +2% in Leiden tot +26% in Velsen.

Dat stelt het onderzoeks- en adviesbureau APE uit Den Haag na analyse van de CBS-cijfers over de bijstandsuitkeringen.

Vorige maand heeft CBS de nieuwste cijfers over de bijstand gepubliceerd. Daaruit bleek dat in 2010 het aantal bijstandsuitkeringen met 26.000 is toegenomen. Dat is een toename van ruim 9%. Daarmee is 2010 het tweede jaar op een rij dat het aantal uitkeringen stijgt. Onderzoeksbureau APE heeft de CBS-cijfers uitgesplitst naar gemeentegrootte, regio en bijstandsontwikkeling in voorgaande jaren. Zo worden verschillen tussen gemeenten zichtbaar. De uitsplitsing laat zien dat de stijging gemiddeld het sterkst was in de middelgrote en kleinere gemeenten (+11%). In het zuiden is de stijging relatief beperkt (+7%). Ook in de grensgemeenten (+5%) is de stijging minder dan landelijk. Opmerkelijk is dat de bijstandsgroei sterker is in gemeenten waar in voorgaande jaren de bijstand sterk daalde.

Oorzaken

Verantwoordelijk wethouder Hullegie is erg te spreken over de cijfers en weet waarom Ede zo goed scoort: "Daar zijn een aantal oorzaken voor. Naast een goede arbeidsmarkt, hebben we een consistent toelatingsbeleid. Daarnaast benaderen we jaarlijks actief de mensen die een bijstandsuitkering hebben, waarvan een groot deel weer aan het werk gaat", aldus Hullegie die hoopt dat we deze score kunnen vasthouden. "Onze uitdaging voor de toekomst is om zoveel mogelijk samen te werken met organisaties (intern en extern) om dit succesvolle proces in stand te houden. Denk hierbij aan het Werkgeverserviceloket en reïntegratiebedrijven. Met de aangekondigde landelijke bezuiniging op participatie en re-integratie gaat dit een extra opgave worden."