Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Presentatie Staat van het Klimaat 2010
5 april 2011 - Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag in Den Haag het eerste exemplaar van `De Staat van het Klimaat 2010' ontvangen. Deze jaarlijkse uitgave van het PCCC geeft een overzicht van ontwikkelingen in de klimaatwetenschap van het afgelopen jaar.
In De Staat van het Klimaat 2010 wordt toegelicht hoe het komt dat Nederland vorig jaar het koudste jaar sinds 1996 beleefde, terwijl 2010 wereldwijd één van de warmste jaren sinds 1850 was. In Nederland was december 2010 zelfs de koudste decembermaand sinds 40 jaar. De ijsbedekking op de Noordelijke IJszee was echter de laagste sinds 1979.

Verder komt een aantal extreme weergebeurtenissen aan de orde die in 2010 plaats hebben gevonden. Zo liep 20 procent van Pakistan onder water en kampte China met grote overstromingen en modderstromen. Rusland beleefde de heetste zomer sinds er gemeten wordt en had Midden-Europa te maken met zware regenval.

Het PCCC staat voor Platform Communication on Climate Change en is een samenwerkingsverband van de Nederlandse onderzoeksinstellingen PBL, Wageningen UR, ECN, Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht, Deltares, TNO, NWO en KNMI.

Eerste uitgave: 05-04-11