Gemeente Heerenveen

Baatbelasting terug naar ondernemers

De gemeente Heerenveen betaalt in de komende maanden alle vrijwillige en verplicht betaalde baatbelasting -voor de herinrichting van het centrum van Heerenveen - terug. Deze belasting werd in 2001/2002 door eigenaren van onroerend goed betaald. Een kleine vijftig winkeleigenaren in het centrum maakte bezwaar tegen de belasting. De rechtbank stelde hen in het gelijk.

Nu de rechter deze uitspraak heeft gedaan, vinden zowel het college van B&W als de gemeenteraad het een logische stap om nu ook alle ondernemers die vrijwillig hebben bijgedragen of die geen beroep hebben aangetekend hun geld terug te betalen. Destijds is de belasting betaald door de eigenaren van panden. Het geld wordt dus ook terugbetaald aan diezelfde eigenaren. In de loop van april kunnen zij een brief verwachten met een kennisgeving van de voorgenomen terugbetaling.

In 2001 spraken de gemeente en de Heerenveense Ondernemersvereniging (HOV) met elkaar af dat het winkelcentrum voor ruim EUR 5 miljoen zou worden heringericht en verbeterd. Eigenaren van winkel- en kantoorpanden zouden hier EUR 1,8 miljoen aan meebetalen. Ongeveer dertig procent van de ruim 180 winkeleigenaren sloot een vrijwillige overeenkomst met de gemeente om hieraan mee te werken, op voorwaarde dat alle overige ondernemers ook mee zouden betalen, via een baatbelasting. Deze belasting wordt nu dus terugbetaald.