Gemeente Hoogeveen

Hoogeveen beperkt tekort in financieel zwaar jaar

5 april 2011 - De gemeente Hoogeveen heeft 2010 afgesloten met een tekort van 1,7 miljoen euro.

Het tekort is onder meer veroorzaakt door extra schade aan wegen door de strenge winter, meer aanvragen voor bijstandsuitkeringen, extra korting van het Rijk op doeluitkeringen, minder inkomsten uit bouwleges, meer Wmo-vervoer, woningaanpassingen en hogere salariskosten. Dat blijkt uit de jaarrekening en het jaarverslag 2010.

Dat 2010 financieel een moeilijk jaar zou worden was van het begin af aan duidelijk. In de loop van het jaar stevende het tekort af op 2,8 miljoen euro, maar de jaarrekening is uiteindelijk uitgekomen op een nadelig resultaat van 1,7 miljoen euro. Wethouder Anno Wietze Hiemstra: "Door kritisch te kijken naar de noodzaak van bepaalde uitgaven, sommige dingen niet te doen en een aantal meevallers kon het tekort in de loop van het jaar worden teruggedrongen."

Doelen

Hoewel het financieel moeilijk was, is er veel bereikt. 84 procent van de geplande investeringen is gerealiseerd, terwijl 70 procent was toegezegd. "Dat betekent dat de belangrijkste doelen zijn gehaald, zoals onder meer de reconstructies van de Hoofdstraat Noord, het Stationsgebied en de Schutstraat. Ook van de beleidstoezeggingen moeten we jaarlijks in ieder geval 70% realiseren. En die ambitie hebben we ondanks de financieel moeilijkere tijd opnieuw kunnen waarmaken", aldus wethouder Hiemstra.

Gerealiseerd in 2010


* Hoogeveen wil beheerst groeien met 250 nieuwe woningen per jaar. In 2010 is dat door de financiële en economische crisis niet gelukt. Het zijn er 167 geworden, dit zijn er wel meer dan in 2009.
* In het kader van Duurzaam Veilig zijn in de loop van 2010 de laatste 30 km/uur gebieden ingevoerd.

* De Hoogeveense economie liet een broos herstel zien met een meevallende werkloosheid. Wel bleef het aantal mensen in de bijstand het hele jaar stijgen. Dat aantal nadert 1.200. In sommige sectoren zien we al weer goede bedrijfsresultaten en een stevig herstel, terwijl bijvoorbeeld de bouw achter blijft.
* Per 1 december is de Handhavingsdienst Zuidwest Drenthe (HHD) opgericht. Door het bundelen van mensen, kennis en capaciteit wordt de kwetsbaarheid van de deelnemende gemeenten op het gebied van toezicht en handhaving verminderd en worden de mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering vergroot.

* Vorig jaar lanceerde de gemeente een nieuwe, professionele website, die goed scoort op de overheidsmonitor. Het digitaal loket is ook vernieuwd, zodat inwoners en instellingen producten en diensten digitaal kunnen afnemen.

* Volgens de rekenkamercommissie heeft Hoogeveen de burgerparticipatie goed op orde. Het college ziet het betrekken van inwoners als integraal onderdeel van de beleidsontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat inwoners graag gebruik maken van de mogelijkheden mee te denken over de ontwikkeling van beleid.
* Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) ging begin vorig jaar van start. Het centrum is een samenwerking van allerlei organisaties en biedt informatie over opvoeden en opgroeien. Ouders en opvoeders weten het CJG Hoogeveen steeds beter te vinden.
* Voor de woonlastendruk bleef Hoogeveen ook in 2010 de op één na goedkoopste gemeente van Drenthe.

Gemeenteraad over jaarverslag en jaarrekening 2010

De gemeenteraad stelt het jaarverslag en de jaarrekening op donderdag 28 april tijdens een openbare raadsvergadering vast. Wie iets wil zeggen tegen de raad over het jaarverslag en de jaarrekening kan gebruik maken van het spreekrecht. Aanmelden kan bij de commissiegriffier, telefoon 14 0528.

Torentje totaal

Samen met het jaarverslag en de jaarrekening presenteert het college de publieksversie ervan onder de naam Torentje totaal, terugblik op 2010. Torentje totaal zit vandaag in het hart van de Krant van Hoogeveen.

Lees hier Torentje totaal en het jaarverslag en de jaarrekening 2010.