Gemeente Dongen

Nieuw procedé voor dak grote hal gemeentehuis Dongen

Publicatiedatum: 5-4-2011

Al langere tijd lekt het dak van de grote hal van het gemeentehuis in Dongen. Om de lekkages tijdelijk te dichten, zijn de voorbije maanden noodreparaties uitgevoerd aan het dak. Het dak bestaat uit een groot aantal glazen panelen. Rubberprofielen en aluminium zorgen voor afsluiting van de stuiknaden, maar dat levert bij regen en sneeuw regelmatig problemen op. Zo kon het gebeuren dat bezoekers van de hal (die wordt gebruikt voor grootschalige bijeenkomsten zoals nieuwjaarsreceptie en raadsinformatieavonden) geconfronteerd werden met vallende druppels en plasjes water op de grond.

Het college heeft nu besloten over te gaan tot een geheel andere aanpak om zo te komen tot een structurele oplossing. De leverancier heeft een nieuw procedé ontwikkeld voor het waterdicht verkitten van glasconstructies. Omdat de uitvoering onder strikte condities (temperatuur en luchtvochtigheid) moet plaatsvinden, kunnen de werkzaamheden alleen in het voorjaar of de zomer worden uitgevoerd. Het wachten is dus op het juiste weer.

Met het onderhoud is een bedrag gemoeid van 79.000,-. Dat is een aanzienlijk goedkopere oplossing dan de traditionele methode: het vervangen van de rubberprofielen dat 184.000,- kost. Om de technische levensduur (25 jaar) te waarborgen, is een onderhoudscontract voor jaarlijkse inspectie en onderhoud noodzakelijk. De jaarlijkse kosten voor het onderhoudscontract bedragen 885,-.