Nederlands Jeugdinstituut

Samenwerking kennisinstituten versterkt jeugdzorg

5 april 2011

Het Landelijk Kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie, het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-Instituut hebben eind maart een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De kennisinstituten gaan met elkaar samenwerken om de praktijk van de jeugdzorg en jeugd-ggz te informeren over kwalitatief goede instrumenten en interventies.

Vijf thema's

Dit gebeurt aan de hand van vijf thema's uit de jeugd-ggz: licht verstandelijke beperkingen in combinatie met veelvoorkomende kinderpsychiatrische stoornissen, borderline persoonlijkheidsstoornissen, eetproblemen bij jonge kinderen, middelengebruik bij kinderen met psychiatrische problemen en specifieke angststoornissen. ZonMw stelt hiervoor subsidie beschikbaar. Op de vijf thema's zijn in een voorafgaand ZonMw project kennislacunes vastgesteld. Ook in dat project werkten de drie instituten samen.

Databank voor consistente informatie

Bijzonder in het project is de samenwerking tussen de drie kennisinstituten. Onderzocht wordt of het mogelijk is om één databank met kennis, thema's, richtlijnen en interventies te ontwikkelen, waaruit de kennisinstituten de informatie putten die voor hun eigen gebruikersgroep relevant is. Groot voordeel is dat de informatie die de kennisinstituten op deze wijze beschikbaar stellen consistent is. Gebruikers uit de jeugdzorg en uit de jeugd-GGZ beschikken zo over dezelfde, consistente, betrouwbare informatie. Direct toepasbaar in de praktijk van alledag!

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door dhr. R.B. Minderaa, bestuursvoorzitter landelijk kenniscentrum kinder- en jeugdpsychiatrie, dhr. C.J. Bakker, voorzitter Raad van Bestuur van het Nederlands Jeugdinstituut en dhr. J.A. Walburg, voorzitter Raad van Bestuur van het Trimbos-Instituut.