Gemeente de Waard


Start uitdelen waarschuwingskaarten vrachtwagens Graafstroom en Nieuw-Lekkerland

De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Schelluinen (ROM-S) is een samenwerkingsverband van de 8 gemeenten in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden. De ROM-S is opgericht om de transportsector in de regio beter te faciliteren en de overlast op de omgeving te verminderen. Inmiddels is een bedrijventerrein voor de sector transport bij Schelluinen aangelegd. Dat is bedoeld voor bedrijven die vaak van oudsher in kleine kernen of in het buitengebied liggen en daar inmiddels overlast veroorzaken. Op de huidige locaties kan niet meer worden uitgebreid en Schelluinen biedt die ruimte wel. Met dergelijke verplaatsingen neemt ook de verkeersdruk in onze regio af.

Een bijkomend probleem is de parkeerdruk van vrachtwagens in het openbaar gebied. De acht regiogemeenten treden daar steeds meer tegenop. In Liesveld, het oostelijk deel van Graafstroom en in Gorinchem geldt dat nieuwe parkeerbeleid in de APV al een tijd. En met succes want het vrachtwagenparkeerprobleem is daar zo goed als opgelost. Omdat niet ieder bedrijf of chauffeur over eigen parkeerruimte beschikt worden enkele vrachtwagen parkeerterreinen verspreid over de regio aangelegd. In de gemeente Liesveld is het eerste ROM-S parkeerterrein op bedrijventerrein Gelkenes aangelegd en Gorinchem kreeg in 2010 een parkeerterrein.

ROM-S maakt bekend dat nu het westelijk deel van Graafstroom en Nieuw-Lekkerland aan de beurt is. Straks mogen ook daar nergens meer vrachtwagens in het openbaar gebied geparkeerd worden. De ervaring leert inmiddels dat chauffeurs toch vaak elders kunnen parkeren. Dit betekent dat geen grote en dure parkeerterreinen hoeven te worden aangelegd.
Om zicht op de vraag te krijgen en als service worden binnenkort waarschuwingskaarten uitgedeeld aan chauffeurs die in het openbaar gebied staan geparkeerd. Per half juni 2011 wordt verbaliserend opgetreden. Wie geen alternatief heeft kan daartoe contact opnemen met de ROM-S. Die heeft met Maat in Alblasserdam afspraken gemaakt voor de opvang van een aantal vrachtwagens uit ons gebied op hun Truckpark op bedrijventerrein Nieuwland.

Voor informatie en aanmelden kunt u terecht bij de ROM-S: www.rom-s.nl of tel 0183 699975.