Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima houdt toespraak via videoboodschap op conferentie over toegang tot financiële diensten

RVD, 5 april 2011, nr. 80

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft dinsdag 5 april via een videoboodschap deelnemers van een conferentie toegesproken op het gebied van toegang tot financiële diensten. Deze tweedaagse conferentie in Kuala Lumpur, Maleisië, wordt georganiseerd door de Bank Negara Malaysia in samenwerking met Alliance for Financial Inclusion (AFI), Consultative Group to Assist the Poor (CGAP) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Prinses Máxima sprak onder meer over het belang van consumentenbescherming, financiële educatie en vaardigheden en zelfregulering van de financiële sector met als doel perspectief op een beter bestaan voor de klant en een gezonde en verantwoordelijke financiële sector.

Tijdens de internationale conferentie bespreken beleidsmakers uit de ontwikkelingssector, financiële sector en de overheid uit meer dan 35 landen hoe arme mensen en kleine bedrijven beter toegang kunnen krijgen tot financiële diensten als spaar- en bankrekeningen, kredieten en verzekeringen. Ook vertegenwoordigers van de Nederlandse organisaties CentiQ, Wijzer in geldzaken en Aflatoun nemen deel aan de conferentie.

Prinses Máxima is sinds september 2009 speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-Moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.

Noot voor redacties (