Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

5 april 2011, 16.00 uur

De tanden van de zandzuiger hadden de bom dusdanig beschadigd dat het niet meer veilig was het projectiel onschadelijk te maken. De mijnenjager Hr. Ms. Middelburg heeft vorige week 4 explosieven op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 28 maart en 3 april.

Het ging om 2 Britse vliegtuigbommen en een contactmijn die waren aangetroffen bij de drukbevaren Eurogeul. Ook een Duitse 500-ponder, die vastzat in een zandzuiger, werd geruimd.

Reddingshelikopters
Afgelopen periode zijn 2 patiënten vanaf de Waddeneilanden door reddingshelikopters van Defensie naar het Medisch Centrum Leeuwarden vervoerd.

Operaties in het buitenland:

Twee RHIB's houden de skiff aan. Foto: ministerie van Defensie

Bemanning vissersschip bevrijd Aan boord van Hr. Ms. Tromp worden vanaf zaterdag 16 Somalische piraten vastgehouden. Zij hadden een Iraans vissersschip gekaapt en openden het vuur toen mariniers hen in zogeheten RHIB's naderden. Nadat de mariniers terugvuurden en een vluchtend bootje met 10 Somaliërs door waarschuwingsschoten vanaf de Tromp tot stoppen werd gedwongen, konden ze allen worden aangehouden. Aan boord van het vissersschip bevonden zich naast 16 bemanningsleden 8 Somaliërs, waarvan 2 niet meer in leven. Waarschijnlijk zijn zij tijdens het vuurcontact omgekomen. Militair van het Vessel Protection Detachment houdt de omgeving in de gaten. Foto: ministerie van Defensie

Mariniers beveiligen schip Het kraanschip Hermod kwam vorige week, na een beveiligde reis met 30 mariniers aan boord, aan in Dubai. Het was het eerste transport met een militair beveiligingsteam, het zogenoemde Vessel Protection Detachment (VPD), ter bescherming tegen piraterij. Tijdens de reis is het schip niet aangevallen.

Schip in nood
Het Nederlandse kustwachtvliegtuig dat voor de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex boven de Middellandse Zee opereert, speelde vorige week een belangrijke rol bij de redding van ruim 100 migranten op een stuurloze vissersboot. De bemanning van het toestel ontdekte vaartuig met motorproblemen tijdens een patrouillevlucht. Nadat het vliegtuig de autoriteiten aan wal had geïnformeerd, bleef het bij het schip in de buurt tot hulpvaartuigen van de Italiaanse kustwacht ter plaatse waren. Die brachten de opvarenden naar het Italiaanse eiland Lampedusa.

F-16's Libië
Nederlandse F-16's kunnen na het Kabinetsbesluit van vorige week ook de no fly zone boven Libië handhaven. De Nederlandse bijdrage blijft met de taakverbreding gelijk. In totaal nemen zo'n 200 militairen deel aan operatie Unified Protector. Naast 6 F-16´s, waarvan 2 reserve, bemannen zij een mijnenjager, AWACS-radarvliegtuigen en verschillende hoofdkwartieren. Het KDC-10 tankvliegtuig is afgelopen weekend teruggekeerd naar Nederland.

De Ruyter bevoorraadt Haarlem De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is op de Middellandse Zee bevoorraad door het fregat Hr. Ms. De Ruyter. Daarnaast hielp het fregat NAVO-schepen voor de kust van Libië met het verkrijgen en opbouwen van informatie over de omgeving. Het luchtverdedigings- en commandofregat is op de terugreis van haar antipiraterij-missie en wordt 9 april terug in Den Helder verwacht. De Haarlem patrouilleert voor de kust van Libië en ziet toe op het naleven van het wapenembargo.

Korporaal1 Kim is naast haar werkzaamheden voor de militaire bloedbank ook actief op de hulppost (Role 1) op de Dutch Compound voor de uitgezonden Nederlandse militairen (foto: ministerie van Defensie).

Bloedbank Afghanistan sluit Afgelopen week kwam een einde aan de activiteiten van de Nederlandse militaire bloedbank in Afghanistan. De instelling deed sinds 2006 dienst in Kandahar, Tarin Kowt en Helmand. De bloedbank leverde, in samenwerking met de Amerikaanse bloedbank, de afgelopen 4 jaar een belangrijke bijdrage aan de bloedvoorraad voor patiënten. De Amerikaanse bloedbank zet deze taak nu zelfstandig voort.

Raketaanvallen
De International Zone (IZ) in Bagdad is de afgelopen week 5 maal het doel geweest van raketaanvallen. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

Hercules beëindigd missie De Nederlandse C-130 Hercules beëindigde vorige week zijn missie op Camp Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten. Het transporttoestel keerde afgelopen weekend terug op thuisbasis Eindhoven. De C-130 is ruim twee jaar ingezet voor pendelvluchten tussen de Emiraten en Afghanistan.

Drugspatrouille met Franse douaniers Hr. Ms. Rotterdam, dat afgelopen maand in het Caraïbisch Gebied kustwachttaken uitvoerde, heeft voor het eerst met Franse douaniers aan boord gewerkt. Dit gebeurde volgens het zogenoemde verdrag van San José waardoor de regio de handel in verdovende middelen nog beter kan aanpakken. Het amfibisch transportschip patrouilleerde onder meer samen met de Fransen rondom Sint Maarten. Door aanwezigheid in de haven van Philipsburg werd een verdacht schip onderschept.

Missiegebied uitgelicht: UNTSO

Luitenant-kolonel Sjef Bolders in gesprek met een Israëlische militair. Foto: ministerie van Defensie

De United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO) is een van de eerste missies (1948), die de Verenigde Naties na hun oprichting opzetten om het bestand tussen Israël en zijn buurlanden met waarnemers te bewaken, de zogenoemde UN Military Observers (UNMO's).

In 1949 werden vier wapenstilstanden getekend tussen Israël en zijn Arabische buurlanden, waarna in total 572 UNMO's aan het werk gingen. Onbewapende militaire waarnemers (UNMO's) zien toe op het bestand en vanuit observatieposten en patrouillebases controleren zij of alle partijen zich aan hun afspraken houden. Het missiegebied voor UNTSO bestaat uit Israël, Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte.

Nederlandse bijdrage
Nederland maakt al sinds 1956 deel uit van de missie en anno 2011 zijn 12 Nederlandse UNMO's werkzaam in het missiegebied: 6 landmacht- , 3 marine- en 3 luchtmachtofficieren.

Luitenant-kolonel Sjef Bolders is momenteel chief liaison office voor de locaties Amman en Tel Aviv op het UNTSO-hoofdkwartier in Jeruzalem. Hij is de contactpersoon vanuit UNTSO met het Jordaanse en Israëlische leger. Daarnaast fungeert hij als contactpersoon voor UNTSO met andere VN- en internationale organisaties, zoals de UNRWA (VN vluchtelingen organisatie) en het internationale Rode Kruis.

"Mijn hoofdtaak is het onderhouden van goede relaties met de diverse partijen. Daarnaast bereid ik de diplomatieke gesprekken voor die de commandant van UNTSO op gezette tijden heeft met ambassadeurs, ambtenaren van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken en andere organisaties in Israël en Jordanië", vertelt hij.

Andere missies
Bij UNTSO werken momenteel 220 burgers en 153 UNMO's uit 24 verschillende landen. De meeste UNMO's bevinden zich in Tyrus in Libanon in de Observer Group Libanon (OGL), in Damascus (Syrië) en in Tiberias (Israël) bij de Observer Group Golan (OGG). Het hoofdkwartier staat in Jeruzalem, waar de staf en meeste burgers werkzaam zijn. De waarnemersgroepen OGL en OGG werken nauw samen met de twee andere missies in het missiegebied: UNDOF en UNIFIL.

Hoelang de UNTSO-missie nog duurt, valt niet te zeggen. UNTSO is de enige VN-missie die geen einddatum kent, aangezien die in 1948 niet is aangegeven. Het einde van UNTSO lijkt voorlopig nog niet in zicht, omdat slechts twee van de vier Arabische buurlanden een vredesverdrag hebben gesloten met Israël.