Groen!

120 ton radioactief afval op komst

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 5 april 2011 in "Klimaat en energie", "Milieu en natuur"

Binnenkort wordt er 120 ton laagradioactief afval uit Duitsland naar ons land overgebracht om hier te laten verbranden bij Belgoprocess in Dessel. âSchandalig,â vindt Groen! kamerlid Kristof Calvo: âEen regering in lopende zaken heeft de bevoegdheid niet om een dergelijk transporten goed te keurenâ. Calvo hekelt ook het gebrek aan transparantie: âBlijkbaar moeten er verslagen uitlekken om te weten te komen dat er radioactief afval op ons afkomt. De regering schiet serieus tekort qua informatie en transparantie richting publieke opinie en parlement in dit dossier.â.

Sinds het gesjoemel met de in- en uitvoer van illegaal kernafval uit Duitse onderzoekscentra in 1988, voerde België geen nucleair afval meer in. Daar komt straks verandering in. Voor het eerst in meer dan 20 jaar tijd zal België op grote schaal radioactief afval invoeren om het hier te verwerken.

Deze beslissing baart Groen! grote zorgen. "Nucleaire transporten houden altijd risico's in," waarschuwt kamerlid Kristof Calvo: "En dat een regering in lopende zaken haar fiat geeft aan een transport dat door Belgoproces zelf als een mijlpaal wordt bestempeld, is extra schandalig. Een regering in lopende zaken kan dossiers met een dergelijke maatschappelijke impact niet zomaar goedkeuren."

Calvo hekelt ook de gang van zaken binnen het dossier: "De nucleaire sector doet maar waar ze zin in heeft. En die regering lijkt dat nog te pikken ook."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Fa ctualiteit%2FNieuwsflash--ton-radioactief-afval-op-komst_2084.aspx&layo ut=standard&show_faces=true&width=450&action=recommend&font&colorscheme =light&height=80

Contact: Kristof Calvo -