Groen!

Federatie Wallo-Bruxelles: Kris Peeters zet Vlaams Parlement buitenspel. Groen! wil actualiteitsdebat.

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 5 april 2011 in "Democratie en overheid", "Staatshervorming"

Kris Peeters legt een aantal zware verklaringen af over het Brussels Gewest en neemt dan doodleuk het vliegtuig naar Brazilië. Op die manier zet hij het Vlaams Parlement buitenspel.

De uitspraken van minister-president Kris Peeters over het Brussels gewest hebben al heel wat stof doen opwaaien. Zijn uitspraken gaven aanleiding tot scherpe politieke reacties van de Franse gemeenschapsregering en van Franstalige partijen. De naam van de Franse gemeenschap werd prompt gewijzigd in Federatie Wallonie-Bruxelles. In die zin hebben zijn uitspraken een belangrijke weerslag op de relatie tussen Vlaanderen en Brussel.
Groen! vraagt aan parlementsvoorzitter Jan Peumans en het uitgebreid Bureau om hierover morgen in de plenaire zitting een actualiteitsdebat te organiseren. Het zou maar normaal zijn dat minister-president Kris Peeters uitleg verschaft over deze uitspraken aan het Vlaams parlement. Probleem is dat Kris Peeters ondertussen op handelsmissie naar Brazilië in vertrokken. Groen! aanvaardt niet dat de minister-president belangrijke verklaringen aflegt in de pers om daarna vliegensvlug naar het buitenland te vertrekken. Hij maakt op deze manier misbruik van afspraken die hij met het Vlaams Parlement maakte over zijn buitenlandse handelsmissies en zet het Vlaams Parlement buitenspel.

Contact: