Groen!

Toekomst voor brussel als volwaardig tweetalig gewest in Belgische federatie

door Wouter Van Besien (Groen!) op 5 april 2011 in "Democratie en overheid"

Het idee van minister-president Demotte dat de Franse gemeenschap zich omvormt tot een federatie Wallonië-Brussel en ook het idee van de Octopusnota om Brussel onder voogdij te gaan plaatsen van de gemeenschappen, zijn geen constructieve pistes die ons land en al haar burgers vooruithelpen," stelt Groen! voorzitter Van Besien: "Groen! gaat voor een volwaardig Brussels gewest als tweetalig gebied dat samen met het Waalse gewest en het Vlaamse gewest deel uitmaakt van België."

Waals minister-president Demotte heeft aangekondigd dat de Franse gemeenschap zich omvormt tot de federatie Wallonië-Brussel. "Dit is een dwaas idee," aldus Van Besien: "Welk signaal wil Demotte hiermee geven? Het is alsof hij Brussel wil vastklinken aan Wallonië om zo een "Franstalige" as te maken, terwijl Brussel uiteraard een tweetalige stad is. En bovendien is één federatie waar Brussel logisch toe behoort, en dat is België."

Ook de oproep van Vlaams minister-president Peeters dat alle Vlaamse partijen zich zouden scharen achter de 'octopusnota' is een slecht idee. Van Besien: "Die Octopusnota wil Brussel degraderen en onder beheer brengen van de Vlaamse en Franse gemeenschap. Dat is niet alleen dwaas maar bovendien ook oubollig. Het helpt niemand vooruit en daarom steunt Groen! de oproep niet."

Brussel verdient een betere toekomst en dat kan alleen als Brussel eindelijk beschouwd wordt als een volwaardig Brussels gewest, waar de Brusselaars het voor het zeggen hebben. Een volwaardig gewest betekent ook dat er eerst een grondige interne staatshervorming komt in Brussel. Groen! heeft daarvoor samen met Ecolo een plan voor uitgewerkt.

"Op termijn zal dit beter zijn voor iedereen in dit land. Een welvarend Brussel straalt af op Vlaanderen en op Wallonië. Het stoort mij mateloos dat zowel Demotte als Peeters met hun acties duidelijk op oorlogspad zijn. Dat is echt niet de manier om onderhandelingen, die - laat ons eerlijk zijn - niet echt opschieten, vooruit te helpen," besluit Van Besien.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.groen.be %2Factualiteit%2FNieuwsflash-toekomst-voor-brussel-als-volwaardig-tweet alig-gewest-in-belgische-federatie_2085.aspx&layout=standard&show_faces =true&width=450&action=recommend&font&colorscheme=light&height=80

Contact: Wouter Van Besien -