Politie Groningen

Overvaller op tabakszaak aangehouden

Dader loopt door DNA tegen de lamp

Groningen , 05-04-2011 o Met de aanhouding van een 47-jarige man uit Groningen heeft het
Roofcoördinatieteam een poging overval op een tabakszaak opgelost. De overval vond donderdagmiddag 13 januari 2011 plaats. De verdachte kon worden aangehouden na forensisch onderzoek.

Wat was er gebeurd?

De overvaller kwam die dag omstreek 14:50 uur de zaak binnen. Hij bedreigde een 33-jarig personeelslid met een steekvoorwerp. De overvaller liep door naar de kantoorruimte van de zaak. Daar trof de hij de eigenaar van de zaak. Deze wist hem zijn winkel uit te duwen en de toegangsdeur te sluiten. De overvaller is zonder buit ontkomen. Bij de worsteling in de zaak verloor de dader zijn wapen. De 33-jarige medewerkster raakte bij de overval licht gewond. Zij moest zich onder doktersbehandeling stellen.

DNA

De politie kwam de overvaller op het spoor door het mes die de overvaller tijdens de overval had achtergelaten in de tabakszaak. Het wapen werd door de forensische recherche veiliggesteld en onderzocht. Dit leverde een spoor op. Dit spoor werd onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Een DNA profiel leverde een match op in de Nederlandse DNA-databank.

Aanhouding

De politie kon de 47-jarige verdachte dinsdagmiddag in de Korrewegwijk in Groningen aanhouden. Hij hield zich al geruime tijd verborgen voor de politie. Hij is ingesloten in het cellencomplex aan de Hoohhoudtstraat.

Databank

Vanaf april 2008 werd een DNA-profiel van een veroordeelde - in het kader van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden - opgenomen in de DNA-databank. Op dit moment bevinden zich 53.000 DNA-profielen van personen en 35.000 DNA-profielen van sporen in de Nederlandse DNA-databank van het NFI.