GroenLinks

GroenLinks-bestuurders Utrecht en Groningen

De provincies Utrecht en Groningen hebben nieuwe besturen. GroenLinks is vertegenwoordigd in beide colleges van Gedeputeerde Staten, door Wiebe van der Ploeg in Groningen en door Mariëtte Pennarts in Utrecht. In de overige provincies zijn de onderhandelingen nog gaande.

Utrecht

Het Utrechtse college bestaat uit vier partijen: VVD (11 Statenleden), CDA (6 Statenleden), D66 (vijf Statenleden) en GroenLinks (vier Statenleden). Mariëtte Pennarts krijgt een portefeuille met onder andere bestuurlijke organisatie, communicatie en strategie en jeugdzorg. De andere gedeputeerden zijn Remco van Lunteren, Bart Krol en Ralph de Vries.

Gegeven de zetelverhouding ligt er een akkoord waarin voor GroenLinks belangrijke dingen goed worden opgepakt. Er is dan ook zowel aandacht voor automobiliteit, als voor versterking van regionaal openbaar vervoer en fietsverbindingen. Er wordt zorgvuldig met de beschikbare financiën omgegaan en geïnvesteerd in natuur, in herstructurering en in recreatie om de stad, het landelijk gebied en cultureel erfgoed. Mede dankzij GroenLinks blijft de provincie omwille van de creatieve en innovatieve kracht van de regio de komende vier jaar kunst- en cultuureducatie en culturele festivals met (inter)nationale uitstraling ondersteunen.

Lees meer over het Utrechtse college en zijn coalitieakkoord

Groningen

Het Groningse college bestaat uit vier partijen: PvdA (12 Statenleden), VVD (zes Statenleden), GroenLinks (drie Statenleden) en D66 (drie Statenleden).

Wiebe van der Ploeg krijgt een groene portefeuille met onder andere natuur en landschap, visserij, landbouw en dierenwelzijn. De PvdA levert drie gedeputeerden (William Moorlag, Wilma Mansveld en Marianne Besselink), de VVD en D66 elk één (respectievelijk Mark Boumans en Piet de Vey Mestdagh). De centrale thema's in het Groningse collegeprogramma zijn werk, energie en leefbaarheid.

Lees meer over het Groningse college en zijn coalitieakkoord

Voor en na de verkiezingen

Wiebe van der Ploeg en Mariëtte Pennarts waren beiden in de vorige periode GroenLinks-fractievoorzitter in de Provinciale Staten. In die periode had GroenLinks 31 Statenleden en twee gedeputeerden: Bart Heller in Noord-Holland en Marten Wiersma in Zeeland. GroenLinks heeft nu 34 Statenleden.