Provincie Noord-Holland

Provincie betreurt stopzetting geld Rijk voor kavelruil

05 april 2011 -

De provincie en LTO-Noord zijn onaangenaam verrast door het besluit van staatssecretaris Bleker om de rijkssubsidie voor kavelruil stop te zetten. Hierdoor staat het verbeteren van de landbouwstructuur in Noord-Holland, waardoor agrariërs efficiënter en effectiever kunnen werken, onder druk.

De provincie wil blijven investeren in kavelruil, bijvoorbeeld in de Noordelijke Vechtstreek, maar springt niet in het gat dat de staatssecretaris laat vallen.

Op 24 maart liet staatssecretaris Bleker van Landbouw in een brief weten dat de rijkssubsidie voor kavelruil ook is stopgezet. Dit besluit komt als een grote verrassing. De staatssecretaris heeft namelijk altijd aangegeven dat hij kavelruil een warm hart toedraagt en het een belangrijk instrument vindt voor de verbetering van de landbouwstructuur. Ook heeft hij provincies expliciet gevraagd om door te gaan met kavelruil om te voorkomen dat Nederland Europese cofinanciering voor deze projecten misloopt.

Kavelruil belangrijk
Door kavels te ruilen en samen te voegen kunnen agrariërs efficiënter en effectiever werken. Agrariërs hoeven zo minder afstand af te leggen om hun eigen grond te bereiken waardoor ze minder kosten maken. Ook zorgt het voor minder landbouwverkeer op de openbare weg, wat de verkeersveiligheid ten goede komt. Gedeputeerde Rob Meerhof vindt de maatregel onbegrijpelijk: "Door zo'n maatregel komt het versterken van het platteland in het geding. Bleker bezuinigt niet alleen op natuur; met deze maatregel benadeelt hij ook de agrarische sector.". Ook Albert Hooijer, bestuurslid van LTO-Noord, is teleurgesteld: "Kavelruil biedt een oplossing voor agrariërs die kampen met moeilijke productieomstandigheden door kavelproblemen. Door deze rijksmaatregel staat dit middel nu op de
tocht."
Koeien in de wei

Onderhandelingen Rijk
Kavelruil is een van de doelstellingen van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Bij de start van het ILG in 2007 hebben provincie en Rijk afspraken gemaakt over budget en doelstellingen rond kavelruil. Oktober vorig jaar gaf de staatssecretaris aan dat alle nieuwe verplichtingen die de provincie aangaat voor ILG-projecten voor eigen risico zijn. Nu bevestigt hij dat hij hiermee ook de subsidie voor kavelruil bedoelt. De provincie hoopt dat het Rijk het besluit over de subsidiestop voor kavelruil intrekt en maakt zich hier in de onderhandelingen met het Rijk hard voor.

---