Gemeente Enschede

Woonvoorziening van Tactus aan de Vlierstraat

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor om in te stemmen met de aanwijzing van de Vlierstraat in Zuid als locatie om samen met Domijn en Tactus verslavingszorg een woonvoorziening te realiseren voor dak- of thuislozen. Het gaat om de meest Oostelijke flat gelegen tegenover het afvalbrengpunt Zuid. Omwonenden en direct betrokkenen werd gevraagd te reageren op de plannen. Tijdens inloopbijeenkomsten, via reactieformulieren en via gesprekken en mails is door verschillende mensen gereageerd op dit voornemen. Alle binnengekomen en voorhanden zijnde informatie heeft het college aanleiding gegeven om de locatie in een aangepaste vorm te reserveren voor de doelgroep. Op basis van de reacties is besloten niet de hele flat maar vier van de vijf portieken voor de woonvoorziening aan te wijzen.
Het besluit tot aanwijzen van deze locatie als mogelijk zesde plek waar deze wooneenheden vorm krijgen, wordt definitief wanneer de gemeenteraad instemt met dit collegebesluit.

De locatie
De woonvoorziening aan de Vlierstraat betreft de meest Oostelijke flat gelegen tegenover het afvalbrengpunt Zuid. Op basis van alle ontvangen reacties is besloten niet de hele flat maar vier van de vijf portieken voor de woonvoorziening te reserveren. Woningcorporatie Domijn is en blijft eigenaar van de flat en verhuurt de woningen van de vier oostelijke portieken, de nummers 714-776 aan Tactus. Dit betekent dat de woonvoorziening bestemd wordt voor 24 in plaats van 32 mensen. De begeleiding in deze voorziening, bedoeld voor mensen die nu of kortgelden nog dak- of thuisloos waren, wordt gegeven door Tactus. Alle toekomstige bewoners zijin bekend bij en client van Tactus.

Respons van betrokkkenen
Net als bij het aanwijzen van de Zenderenbrink heeft het college van Burgemeester en Wethouders geen besluit willen nemen zonder de mening te hebben gehoord van onder meer de mensen in de directe omgeving van de beoogde locatie. Daarom werden mensen uitgenodigd te reageren. Dat kon op verschillende manieren en meerdere omwonenden of anders betrokkenen hebben dat ook gedaan. Er zijn een ongeveer 125 mensen op de drie inloopavonden geweest. Er zijn 48 reactieformulieren ingeleverd, waarvan 43 zorg of bezwaar aangaven, en 5 neutraal of positief van toon waren. Er is beperkt gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot individueel contact via gesprek, telefoon of mail, in totaal nog geen 10 contacten. Er is een handtekeningenactie op touw gezet waarna er eind 2010 ruim 600 handtekeningen overhandigd zijn. Van een aantal kanten zijn er bezwaarbrieven ontvangen.

Aangepaste plannen
Naar aanleiding van alle reacties heeft het college van B&W aan de samenwerkende partners gevraagd aanpassingen te onderzoeken die tegemoet komen aan een aantal van de geuite bezwaren. Zo is het aantal wooneenheden teruggebracht van 32 naar 24. Daarnaast is er de toezegging gedaan dat er geen andere soortgelijke woonvoorziening meer bij komt in de Wesselerbrink. Ook zijn er afspraken op papier gezet die de basis vormen voor het omgevingsbeheer. Hierin zijn onder meer de huisregels die Tactus voor deze woonvoorzieningen hanteert opgenomen. Ook is opgenomen dat er directe aanspreekpunten bij de verschillende betrokken partners zijn en dat er door de politie verscherpt toegezien wordt op handhaving van afspraken.