Gemeente Cromstrijen


Start aanleg landgoederen in Numansdorp (05-04-2011)

Het is zover: de aanleg van een unieke natuurontwikkeling in Nederland is gestart. En wel in de gemeente Cromstrijen. Wethouder Ineke Korbijn verrichtte dinsdag 5 april de officiële handeling met het planten van een boom.

Ten zuiden van Numansdorp ligt een uitgestrekt gebied dat ontwikkeld wordt tot een kwalitatief, hoogwaardig natuur- en recreatiegebied. In het gebied komen 16, aan elkaar grenzende, landgoederen. Dit betekent een bijzonder wandel- en fietsgebied voor natuurliefhebbers en een mogelijkheid om de deltarivier het Hollandsch Diep van dichtbij te beleven. Landgoederen op zich zijn niet uniek in Nederland, maar de aaneenschakeling van 16 landgoederen zeker wel.

Het gebied: de mensen kunnen het gaan beleven ...
Het gebied behoorde tot 2005 tot een groot landbouwbedrijf (tot de ontwikkeling van de Flevopolder het grootste landbouwbedrijf van Nederland), dat deels deel uitmaakte van Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. Het gebied grenst aan de deltarivier het Hollandsch Diep. Het bijzondere aan het gebied is dat het decennia lang was afgesloten voor publiek. De mensen konden niet bij het water komen. Met de ontwikkeling van de landgoederen, wordt het gebied opengesteld.

De landgoederen: volgend jaar open voor publiek ... In totaal is er plaats voor 16 landgoederen. 4 van deze landgoederen worden door particulieren ontwikkeld. Projectontwikkelaar Midstate heeft 12 van deze landgoederen in de verkoop. Hiervan is er inmiddels 1 verkocht. Voor een aantal andere landgoederen vinden serieuze gesprekken plaats. Het eerste landgoed wordt momenteel ontworpen door een architect uit de streek. De eigenaar hoopt eind dit jaar de bouwvergunning te hebben. Dit zou betekenen dat dit landgoed volgend jaar zomer toegankelijk is voor publiek.

De aanleg: een prachtige overgang ...
De aanleg van de landgoederen moet integraal plaatsvinden. De mensen moeten immers van het ene landgoed naar het andere kunnen lopen of fietsen. Projectontwikkelaar Midstate plant daarom bomen, legt de infrastructuur aan, zoals een fiets- en voetpad en graaft de watergangen. Voor de aanleg van de landgoederen moet 168.000 kubieke meter grond verplaatst worden. Dit gebeurt binnen een gesloten grondbalans. Dit houdt in dat de grond binnen het gebied hergebruikt wordt. Hoe de aanleg van de landgoederen gebeurt, legde de gemeente vast in een beeldkwaliteitplan. De overgang van het ene landgoed naar het andere moet immers goed verlopen. Ieder landgoed krijgt een hoge diversiteit aan flora en fauna. Er komt veel water in het gebied en per hectare minimaal 25 strekkende meter wandelpad. De landgoederen (ieder ongeveer 5 ha) worden voor 90% opengesteld voor publiek.

Voor de inrichting van de huiskavels van de landgoederen legde de gemeente het een en ander vast in een beeldkwaliteitplan. Daarin koos de gemeente er, vanwege de hoge belevingswaarde van de gebouwen, voor om een diversiteit aan bouwstijlen toe te staan. De landgoederen heten bij elkaar Ambachtsheeren. Ieder landgoed heeft de naam van een specifieke ambachtsheer. Meer informatie over deze landgoederen vindt u op www.landgoederenambachtsheeren.nl

De landgoederen vormen een prachtige overgang van de dorpse omgeving naar de bijzondere natuur langs het Hollandsch Diep.

Bomen: noten rapen ...
Projectontwikkelaar Midstate plant langs het aan te leggen fiets- en wandelpad 200 bomen. Er is gekozen voor wat oudere bomen om het effect van de natuurontwikkeling sneller te kunnen laten zien. Het soort bomen besprak de projectontwikkelaar met het Hoeksche Waards Landschap. Zo komen er onder andere iepen, maar ook notenbomen, zodat de kinderen tijdens hun wandeling, samen met hun ouders, noten kunnen rapen. Dit geeft een extra dimensie aan de natuurbeleving in het gebied. Uiteraard worden er bij de verdere aanleg van de landgoederen nog meer bomen geplant.

Fiets- en wandelpad: in de zomer klaar ...
Het tracé voor een fiets- en wandelpad door het gebied richting het Hollandsch Diep is gegraven. De projectontwikkelaar koos voor een extra breed pad, zodat het fiets- en voetpad gescheiden kunnen worden. Dit bevordert de verkeersveiligheid. Het pad is voor de zomervakantie van 2011 klaar. Dit betekent dat de mensen dan gemakkelijk bij het naastgelegen natuurgebied Oosterse Bekade Gorzen (en dus bij het Hollands Diep) kunnen komen.

Oosterse Bekade Gorzen: rietlanden, grasgorzen, stroompjes en kreken ... De landgoederen grenzen aan het natuurgebied Oosterse Bekade Gorzen. In de Oosterse Bekade Gorzen vind je rietlanden, grasgorzen, stroompjes en kreken. De ondiepe vlaktes stromen elke dag bij hoogwater onder. Een afwisselend landschap. De Oosterse Bekade Gorzen vormen een schakel in het grootschalige herstel van de oevers tussen de Biesbosch en de Haringvlietsluizen. De landgoederen dragen ook bij aan deze natuurontwikkeling.

Nationaal Landschap Hoeksche Waard: het landschap van de Hoeksche Waard is bijzonder .. De landgoederen liggen op grondgebied van de gemeente Cromstrijen die deel uitmaakt van Nationaal Landschap Hoeksche Waard. Een echt Nederlands polderlandschap met ongekende vergezichten, kronkelende kreken en slingerende dijken. Met karakteristieke dorpen, monumentale panden en jachthavens. Het landschap van de Hoeksche Waard is bijzonder en behoort, dankzij de unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen, sinds 2005 tot één van de twintig Nationale Landschappen van Nederland. www.nationaallandschaphoekschewaard.nl