Politiebond ACP

ACP: 'Extra rijvaardigheidstraining politieagenten moet verplicht worden'

De ACP heeft onlangs vernomen dat de afgelopen jaren slechts 1600 van de 30.000 politiemensen de verplichte opfriscursus rijvaardigheidstraining hebben gevolgd. Deze cursus is er om het rijgedrag van agenten te onderhouden. Niet alleen in het belang van de veiligheid van de burger, maar zeker ook die van de politieman en -vrouw zelf.

"Ondanks het feit dat niet ieder korps op de academie de herhalingslessen volgt en ze in eigen beheer geeft, lijkt de politie behoorlijk achter te lopen en zijn veel dienders nog niet extra bijgeschoold", aldus ACP vicevoorzitter Wiep van der Pal vandaag in een reactie in de Telegraaf (zie de link onderaan dit artikel). Dat aanvullend rijonderwijs noodzakelijk is, bewijzen de meest recente cijfers van ongevallen waarbij agenten betrokken zijn, zo meldt de krant. Uit deze cijfers blijkt dat het om 19.363 ongevallen in de jaren 2008 en 2009 gaat, waarbij onder meer vier politiemensen en één burger om het leven kwamen.

Proeve van bekwaamheid

De ACP heeft in het najaar van 2008 al aandacht van toenmalig minister Ter Horst gevraagd over de rijopleidingen. Praktijk was toen al dat nog onvoldoende bij de collega's werd geïnvesteerd in deze rijopleidingen. Het streven van Ter Horst was dat alle politieagenten eens in de drie jaar een proeve van bekwaamheid moeten afleggen. Daar lijkt nu niet veel van terecht te komen.

Opheldering

De ACP wil opheldering van minister Opstelten van Veiligheid & Justitie. Wiep van der Pal: "Wij willen dat de minister bij de korpschefs en korpsbeheerders afdwingt dat alle politiemensen die een verplichte extra rijvaardigheidstraining moeten volgen, de cursus ook daadwerkelijk volgen en afronden."


---

05/04/11 15:58

---