Virtuele realiteit brengt generaties bij elkaar

Persbericht van Vernieuwing Bouw

De jeugd van tegenwoordig heeft nergens verstand van en vijftigers zijn vastgeroest in hun oude gewoontes. Verschillende generaties hebben vaak kritiek op elkaar. Maar je kunt het ook anders zien. De jonge generatie heeft een frisse blik en is aangehaakt bij veel technologische ontwikkelingen; de oude garde heeft een schat aan kennis en ervaring. Op maandag 4 april organiseerde Vernieuwing Bouw een Masterclass voor haar partners en deelnemers over de toegevoegde waarde van nieuwe technologieën (zoals Augmented Reality) en generatieverschillen voor de bouwsector. Directeur Jacqueline Schlangen: "Ik zie grote kansen voor de bouwsector op het gebied van nieuwe communicatiemiddelen. Wij dragen ons steentje bij aan de vernieuwing van de bouwsector door onze partners en deelnemers te inspireren met nieuwe manieren van denken en doen."

Nieuwe generatie
De topbestuurders van nu komen uit een heel andere tijd dan de jonge garde. De jongeren zijn opgegroeid met internet, mobiele telefoons en grote hoeveelheden informatie. Zij bekijken de wereld vanuit een ander oogpunt dan bijvoorbeeld een manager uit de jaren '60. Beiden hebben toegevoegde waarde voor een organisatie. De een heeft jarenlange kennis en ervaring, de ander nieuwe invalshoeken voor het aanpakken van vraagstukken. Door het beste van beide generaties te benutten kan een organisatie zich snel ontwikkelen. Een 'screenager' adviseerde de aanwezigen: "Wees niet bang en stel je vraag gewoon aan een jonger iemand!" De conclusie van de aanwezigen was dat "we moeten met alle generaties samenwerken in de bouw. Maak gebruik van de krachten binnen een organisatie."

Nieuwe generatie communicatiemiddelen
Naast de nieuwe generatie mensen, is er ook een nieuwe generatie communicatiemiddelen. Zo werd vorige week bekend gemaakt dat de eerste Augmented Reality (AR) postzegel op de markt kwam. Hou deze postzegel voor de webcam en er verschijnt een 3D model van een gebouw. De deelnemers van de masterclass leerden van een specialist op het gebied van AR welke mogelijkheden deze nieuwe technologie biedt voor de bouwsector. Vooral voor architecten zijn de voordelen snel duidelijk. Met AR kun je een ontwerp in de gebouwde omgeving laten zien. Maar ook voor grote bouwprojecten zijn de mogelijkheden ongekend. Het is voor alle betrokkenen natuurlijk eenvoudiger om te bouwen op het moment dat het eindresultaat ter plekke zichtbaar kan zijn.

Kansen voor de bouw
Net als vrijwel iedere sector, ondervindt de bouwsector de gevolgen van de economische crisis. De crisis biedt echter ook grote kansen voor vernieuwing en verbetering. Door de diversiteit binnen organisaties te benutten, te leren van andere projecten en gebruik te maken van de mogelijkheden die moderne technologie biedt, kan de bouwsector sterker uit de crisis komen dan ze er in ging. Met die gedachte in het achterhoofd, vertrokken de geïnspireerde deelnemers; klaar om in hun eigen organisatie aan de slag te gaan.

Vernieuwing Bouw
Vernieuwing Bouw is een onafhankelijk platform voor ontmoeting, kennisuitwisseling en samenwerking. Met Vernieuwing Bouw kunnen opdrachtgevers, opdrachtnemers en kennisinstellingen zich verder inzetten voor vernieuwing van de bouw. Organisaties die de vernieuwing van de bouwsector belangrijk vinden hebben zich verbonden aan Vernieuwing Bouw en zijn deelnemer of partner geworden. Vernieuwing Bouw organiseert onder meer masterclasses voor haar partners en deelnemers. Tijdens een masterclass presenteert een expert de laatste ontwikkelingen op het gebied van leiderschap en innovatie. Naast het delen van kennis en verwerven van nieuwe inzichten, hebben de masterclasses als doel om partners en deelnemers van Vernieuwing Bouw met elkaar in contact te brengen en nieuwe verbindingen te leggen.

De partners van Vernieuwing Bouw zijn: Rijksgebouwendienst, Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, Aedes, NLingenieurs en UNETO-VNI.

Deelnemers van Vernieuwing Bouw zijn: CROW, Van den Heuvel Werkendam, Portaal Vastgoed Ontwikkeling, Gemeente Utrecht/IBU Stadsingenieurs, Procap adviseurs en projectmanagers, Bennema Vastgoed, SBR, Gemeente Alphen a/d Rijn, BAM, BOB Opleiding, Training en Advies, TSM Business School, BELFOR (Nederland), Mecanoo Architecten, Com.Wonen, Volker Wessels, Brink Groep, Centre for Process Innovation in Building and Construction (CPI)/TU Delft, InTouch, Balance & Result Organisatieadviseurs, Dura Vermeer, CURNET, Grontmij, Gemeente Amersfoort, HET Facilitair Bureau, Dick van Gameren Architecten, Van Dijk Maasland, ProRail, Stichting Post Academisch Onderwijs (PAO), Gemeente Hoorn, Vaessen Algemeen Bouwbedrijf, Croon Elektrotechniek, Business School Nederland, KPMG Building and Construction, Kraan Bouwcomputing, Strukton Groep, RnR Group, Deerns Raadgevende Ingenieurs, Wonion, Ballast-Nedam, Installatiebedrijf en Ingenieursbureau Koldijk.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*




Razende Robot Reporter