Gasunie

"Jongeren kijken door een ongekleurde bril"

Vanaf 2 april 2011 is een nieuw seizoen van Green Dream District op National Geographic Channel te zien. Elke zaterdag om 18.00 uur presenteren jongeren tussen de 9 en 19 jaar hun idee op het gebied van verduurzaming. Per aflevering komen drie ideeën aan bod waarvan één doorgaat naar de finale. GasTerra is al meerdere jaren betrokken bij dit programma en Hans Overdiep, manager energietransitie, nam dit seizoen plaats in de jury.

Hoe is de samenwerking tussen GasTerra en Green Dream District ontstaan?
"Drie jaar geleden kwam Joris Putman bij mij met het verzoek of GasTerra mee wilde werken aan het programma Green Dream District. In dit programma denkt jeugd mee over onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid", vertelt Hans Overdiep. "Jongeren komen zelf met een idee op het gebied van energiebesparing of het toepassen en opwekken van duurzame energie. Omdat GasTerra het belangrijk vindt dat jongeren meedenken over de toekomst, want zij zullen nog meer dan wij te maken krijgen met een veranderende energievoorziening, sprak mij dit zo aan dat ik onze samenwerking heb toegezegd."

Het idee wordt aangemeld en dan?
"De afgelopen maanden leverden jongeren massaal ideeën in op: www.greendreamdistrict.nl. Van alle aangemelde ideeën werden uiteindelijk 36 genomineerd. Vervolgens kregen de genomineerden tijdens deze editie voor het eerst begeleiding van een green coach. Dit was bijvoorbeeld een docent van een technische hogeschool of universiteit. Samen met deze green coaches werkten de jongeren hun idee en presentatie verder uit. Het leuke was dat deze coach de jongeren op aspecten wees waar ze meestal zelf nog niet aan hadden gedacht zoals de technische haalbaarheid of de marketingaspecten. Vervolgens zijn er twaalf afleveringen opgenomen. Per aflevering komen drie ideeën aan bod en gaat één idee door naar de finale."

Deze editie bent u voorzitter van de jury, kunt u hier iets over vertellen?
"Samen met Paulien van Dulken-Jansen van Bizz World en Edwin Groot van Alliander zat ik in de jury. In maart zijn de opnamedagen geweest waarin wij de verschillende ideeën beoordeelden. Zo heeft Paulien gelet of de jongeren hadden nagedacht over het vermarkten van het product. Edwin keek vooral naar de technische haalbaarheid en ik beoordeelde de bijdrage die een idee levert aan het verduurzamen van de samenleving. Bijvoorbeeld het verbeteren van elektrisch vervoer. Wat elektrisch vervoer nog zo lastig maakt, is dat de actieradius niet groot is. De batterij moet vrij gauw weer worden opgeladen. Om dan met een idee te komen om dit fors te verbeteren vond ik erg knap! Als jurylid lette ik ook op de wijze van presenteren; begrijpen ze het of lezen ze wat voor wat iemand anders heeft bedacht. De vragen die wij als jury stellen zijn ook bedoeld om daar doorheen te prikken."

Hoe vond u de genomineerde ideeën?
"Ik vond dat over alle ideeën goed was nagedacht. Soms dacht ik: waarom ben ik daar zelf niet op gekomen? En dat maakt het ook zo interessant, jongeren kijken met een ongekleurde bril de wereld in en weten ons daardoor te verrassen met soms hele simpele, maar toch innovatieve ideeën."

Wat is er de afgelopen jaren veranderd?
"Dit jaar is de derde editie van Green Dream District. Ik ben er ook voor de derde keer bij betrokken en wat je ziet is dat de ideeën kwalitatief steeds beter worden. Het inzetten van green coaches heeft hier natuurlijk ook aan bijgedragen."

Wat kunnen wij verwachten, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?
"Daar kan en mag ik niets over zeggen! Maar de afleveringen zijn heel leuk geworden en de moeite waard om te zien. Dus kijk vanaf 2 april iedere zaterdag om 18.00 uur naar Green Dream District op National Geographic of naar de herhalingen elke zondag om 11.30 uur, woensdag om 07.30 uur en zaterdag om 06.30 uur!"