Nederlandse Zorgautoriteit


Omzetplafond specialisten kan ruimte bieden voor marktdynamiek

05-04-2011

Het omzetplafond voor de honoraria van de vrijgevestigde medisch specialisten kan beperkt ruimte bieden voor marktdynamiek. Dit kan door een deel van het macrobudget hiervoor opzij te zetten. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan minister Schippers van Volksgezondheid in een uitwerking van de afspraken die VWS met de Orde van Medisch Specialisten heeft gemaakt. Het zou kunnen gaan om het gedeelte in het macrobudget dat gereserveerd is voor groei, dat is 2,5% per jaar.

Het hanteren van een beheersmodel leidt inherent tot een beperking van de dynamiek. De mogelijkheden om veranderingen in de zorgproductie van ziekenhuizen te honoreren en de daarmee gepaard gaande wijzigingen voor vrijgevestigd medisch specialisten zijn beperkt. Dit komt doordat de instellingen een plafond hebben voor de honoraria van deze specialisten. De groei van de één zal hierdoor altijd ten koste gaan van het plafond van de ander, constateert de NZa in haar advies.

Meer dynamiek in de ziekenhuismarkt ontstaat wanneer verzekeraars gerichter zorg inkopen, waardoor een ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) kan besluiten zich te specialiseren of bepaalde zorg minder of niet meer te verlenen. Ook kunnen verzekeraars zorg inkopen bij een nieuw opgerichte ZBC. Dat alles heeft gevolgen voor de inzet en dus de honorariumomzet van de vrijgevestigde specialisten die bij dat ziekenhuis of die ZBC werken.

De minister heeft de NZa gevraagd hoe de dynamiek die zij in de ziekenhuissector wil bevorderen verenigd kan worden met het beheersmodel voor medisch specialisten. In het beheersmodel krijgt iedere instelling jaarlijks een, door de NZa vast te stellen, omzetplafond voor de honoraria van de vrijgevestigd medisch specialisten die daar werken. Doel van het beheersmodel is de kosten van honoraria van de medisch specialisten te beheersen.

De dynamiek in de verleende zorg kan worden opgevangen door een deel van het macrobudget (het BKZ) voor de specialistenhonoraria te reserveren voor groei en nieuwe toetreders op de ziekenhuismarkt (nieuwe ZBC's). Zodra bekend is welke veranderingen in de ziekenhuiszorg hebben plaatsgevonden, kan per instelling de aanpassing van het omzetplafond worden verrekend.

Veldpartijen die de NZa heeft geconsulteerd stemmen in met de voorgestelde methodiek, en zijn het eens met de conclusie dat de ruimte voor dynamiek beperkt is. De NZa stelt voor daar de 2,5% groei van het macrobudget voor te reserveren die de Orde van Medisch Specialisten en VWS hebben afgesproken in een onderhandelingsakkoord. Dat staat in 2012 gelijk aan een bedrag van circa 50 miljoen.