Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 5 april 2011

Zeven jonge UvA-onderzoekers ontvangen Rubicon-subsidie

Gepubliceerd op 5 april 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zeven jonge, veelbelovende wetenschappers van de UvA en het AMC een subsidie toegekend uit het programma Rubicon. Met deze subsidie kunnen pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland, en kunnen buitenlandse wetenschappers onderzoek in Nederland verrichten.

In totaal dienden 172 jonge onderzoekers een aanvraag in, 29 van hen ontvangen een Rubicon. De onderzoekers gaan voor een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan. De zeven gehonoreerden van UvA en AMC gaan twee jaar naar het buitenland.

De toekenningen


* Marcel Giezen (Taalwetenschap): Tweetaligen die spreken en gebaren Als tweetaligen in één taal spreken, kunnen ze de andere taal niet helemaal uitschakelen. Is dat ook zo als één van de twee talen een gebarentaal is? In dit onderzoek gaat Giezen na hoe gesproken en gebarentaal elkaar beïnvloeden tijdens taalverwerking. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan San Diego State University (VS).


* Daan Meerburg (Sterrenkunde): Boodschappen uit de oerknal Zo'n 13 miljard jaar geleden, vlak na de oerknal, waren er omstandigheden die we op aarde niet of nauwelijks kunnen nabootsen. Om toch iets te weten te komen over hoe de natuur zich gedraagt onder deze bijzondere omstandigheden, kunnen onderzoekers gebruikmaken van het oudste licht uit het heelal, de zogenoemde kosmische achtergrondstraling. Door dit licht nauwkeurig te bestuderen is het wellicht mogelijk om de mysteries van de oerknal te ontrafelen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Princeton University (VS).


* Jinte Middeldorp (Geneeskunde): Verjonging van het oude brein Oude hersenen bevatten stamcellen, maar deze genereren weinig nieuwe zenuwcellen (neurogenese). Echter, zenuwcellen gaan verloren, waardoor cognitie verslechtert. Middeldorp gaat het effect van moleculen uit bloed op hersenstamcellen analyseren om neurogenese te stimuleren en hierdoor het brein te verjongen. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Stanford University (VS).


* Nienke Moolenaar (Onderwijskunde): Sociale netwerken in (slow)motion
Leraren delen informatie en kennis over onderwijsvernieuwingen in hun sociale netwerk op school. Maar hoe beïnvloeden hun sociale relaties de dagelijkse onderwijspraktijk? Moolenaar bekijkt hoe veranderingen in sociale netwerken bijdragen aan het succes (of falen) van onderwijsvernieuwingen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of California, San Diego (VS).


* Micha Nethe (Geneeskunde): De volgende stap in het gevecht tegen borstkanker
In dit project richt Nethe zich op een van de voornaamste subtypes van borstkanker: HER2-overexpressie. Overexpressie van het HER2-eiwit komt in 25 tot 30 procent van de gevallen van borstkanker voor. HER2 is een eiwit dat verschillende overlevings- en organisatiesignalen van de cel aanstuurt. Een verhoogde concentratie van HER2 leidt daarom tot verstoring van de normale signalering van een cel en stimuleert daarmee het ontstaan van borstkanker. De te verkrijgen resultaten kunnen tot belangrijke nieuwe inzichten en strategieën leiden om de ontwikkeling van HER2-type borstkanker tegen te gaan.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of Virginia (VS).


* Klaas-Jan Tielrooij (Natuurkunde): Antennes voor verborgen informatie
Het invangen van lichtdeeltjes (fotonen) van lichtbronnen die deeltjes één voor één uitzenden is momenteel inefficiënt, slecht controleerbaar en er gaat vaak informatie verloren: speciale (kwantummechanische) fotontoestanden blijven niet behouden. Met nieuwe antennetechnieken gaat Tielrooij deze verborgen informatie opvangen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Institut de Ciències Fotòniques, ICFO (Spanje).


* Rianne van der Windt (Geneeskunde): Sleutelen aan geheugencellen Het succes van vaccinaties is afhankelijk van de vorming van geheugencellen. Onlangs werd ontdekt dat een verandering in de stofwisseling van cellen cruciaal is om geheugencellen te kunnen worden. Van der Windt gaat bekijken hoe dit precies werkt en of manipulatie van die stofwisseling kan helpen om vaccinaties te verbeteren.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Trudeau Institute (VS).