Gemeente Helden

Structuurvisie biedt concrete handvatten

Visie-ontwikkeling winkelcentrum Panningen anno 2020

Komend half jaar buigt de gemeente Peel en Maas zich samen met onder andere Winkeliersvereniging Panningen, Steengoed Helden, Centrummanagement, Wonen Helden en Retailgroep Peel en Maas over de toekomst van het centrum in Panningen: `Hoe ziet ons winkelcentrum anno 2020 er uit?'

De gezamenlijke ambitie van de gemeente en ondernemers, in de vastgestelde Ontwikkelingsvisie Centrum Panningen begin dit jaar, staat daarbij centraal: het versterken van het centrum van Panningen als regionaal koopcentrum. Daarom wordt nu de Structuurvisie Centrum Panningen 2020 opgesteld. Deze biedt concrete handvatten om de ambitie te realiseren. Naar verwachting is de Structuurvisie medio 2011 gereed en volgt na de zomervakantie de vaststelling door de gemeenteraad.

Het regionale koopcentrum Panningen is een plek waar bezoekers komen om te winkelen én om te verblijven. Met een compleet en compact aanbod voor handen, goede bereikbaarheid via fraaie entrees, voldoende parkeergelegenheden (dicht)bij de winkels en openbare ruimtes die volop mogelijkheden bieden voor evenementen. Kortom, een plek waar ondernemers goed hun brood kunnen verdienen en bewoners in harmonie met de omgeving aangenaam wonen en samen met bezoekers vertoeven. Dat is de richting die de Ontwikkelingsvisie Centrum Panningen voor de komende tien jaar uitstraalt.

begrenzing_centrum_Panningen,_projectgebied

Concrete handvatten

De Structuurvisie Centrum Panningen is een uitwerking van deze Ontwikkelingsvisie. Het geeft een blik op toekomstige ontwikkelingen in het centrum en biedt concrete handvatten om de ambitie als regionaal koopcentrum te versterken. Daarbij worden keuzes gemaakt ten aanzien van centrumfuncties (met name retail & leisure, maar ook wonen), de route van het verkeer, parkeren, (gevel)reclame en het gebruik van de openbare ruimte voor evenementen. Ook de entrees, bebouwing en verblijfsgebieden komen daarbij aan bod, evenals nieuwe (her)ontwikkeling van locaties en globale richtlijnen hiervoor. Daarbij speelt ook de financiële haalbaarheid van al de keuzes een rol.

Parkeren

Op diverse manieren wordt input verkregen voor de Structuurvisie Centrum Panningen, bijvoorbeeld de resultaten van een parkeeronderzoek begin dit jaar. In opdracht van het Centrummanagement en de gemeente Peel en Maas vonden parkeertellingen plaats. Dit om inzicht te krijgen in waar mensen momenteel parkeren, hoe lang en met welke motieven (bezoeker, werknemer, bewoner). Vandaar uit wordt momenteel gezamenlijk met betrokken ondernemers en bewoners, gekeken naar oplossingen voor de knelpunten in de huidige en toekomstige situatie.

Ingrediënten gezamenlijk proces

Afgelopen jaren hebben vele partijen inspanningen verricht om het centrum van Panningen verder te ontwikkelen en op de kaart te zetten. Om ook in de toekomst de positie als regionaal koopcentrum te behouden en te versterken, is wederom een gezamenlijk proces ingezet. Een proces waaraan veel partijen (kunnen) bijdragen, zoals ondernemers en bewoners in en grenzend aan het centrumgebied, belangen-organisaties, marktpartijen en tal van anderen. Dat kan onder andere tijdens dorpsgesprekken in mei en direct na de zomervakantie. De gemeenteraad stelt uiteindelijk de Structuurvisie Centrum Panningen vast.