Ingezonden persbericht


Persbericht

6e editie Made in Europe, met aandacht voor Europese filmparels, groeit uit tot grensoverschrijdend filmfestival

Maastricht en Genk - 5 t/m 10 april 2011
www.madeineurope.nu

Van 5 tot en met 10 april 2011 vormen Maastricht en Genk het hart van de 6e editie van het Made in Europe Film Festival. Beide steden worden geflankeerd door de filmhuizen van Heerlen, Sittard en Roermond. Daarna reist het festival door naar Aken, waar het een onderdeel vormt van het culturele programma rondom de Karlspreis.

Made in Europe is een initiatief van Filmtheater Lumière Maastricht en heeft de ambitie om vanuit de grensrijke Euregio (het knooppunt van Zuid-Limburg, Luik, Belgisch Limburg en Aken) de culturele verscheidenheid van Europa op een cinematografische manier te verbeelden en te belichten. Die uitgesproken keuze voor Europa past volledig binnen de Europese identiteit en aspiraties van Maastricht. Als geboorteplaats van de Euro en gelegen op het snijvlak van drie landsgrenzen stelt de stad zich samen met de Euregio kandidaat als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Made in Europe wil geen samenraapsel zijn van primeurs en rode loper events, maar een inhoudelijk gedreven cultureel evenement dat bijdraagt aan deze kandidatuur. Het maakt daarbij dankbaar gebruik van de toegankelijkheid van het medium film voor een breed publiek, maar ook van de verbeeldingskracht van eigenzinnige Europese filmmakers. Een samenwerking over de landsgrenzen - een uniek gegeven in de Nederlandse filmwereld - is daarbij vanzelfsprekend.

De culturele verscheidenheid van het festivalprogramma weerspiegelt deze internationale samenwerking. Met vooral aandacht voor kleine, persoonlijke films uit alle hoeken van Europa biedt het festival een intrigerend beeld van de rijkdom en diversiteit van de Europese (film)cultuur. Alles samen presenteert het festival een veertigtal titels in een non-competitief programma. Van minder bekende makers en aanstormende talenten, maar ook met ruimte voor innemende publieksfilms en producties van gevestigde regisseurs. Zo kan de bezoeker alvast uitkijken naar de Vlaamse succesfilm Adem van Hans van Nuffel, Beyond (Svinalängoma) van Pernilla August met Millennium-ster Noomi Rapace, en nieuw werk van Susanne Bier, Carlos Saura en Ferzan Ozpetek.

Genk staat dit jaar, na een voorzichtige start in 2010, garant voor een volwaardige Belgisch-Nederlandse co-productie. C-mine, waar oude mijngebouwen zijn omgetoverd tot een bruisend cultuurcentrum, vormt het bijzondere decor voor een uitgebreid themaprogramma waarbij filmmakers met een Mediterrane achtergrond centraal staan. In Maastricht blijft Filmtheater Lumière de hoofdlocatie.

Het programma wordt in maart bekend gemaakt op www.madeineurope.nu.

...............einde persbericht...........................………………………………………………………………..

PREVIEWS
Bekijk nu al een aantal trailers op www.youtube.com/madeineuropeff Volg ons ook op Twitter www.twitter.com/madeineuropeff en Facebook

Foto's zijn op aanvraag verkrijgbaar (foto in het persbericht is uit de film Beyond (Svinalängoma).

Organisatie
De staf van het Made in Europe Film Festival bestaat uit onder andere: David Deprez (artistiek directeur, programma), Nico Haenen (zakelijk directeur), Mark Vluggen (hoofdredacteur festivalkrant/ programma), Chantal Kneepkens (organisatie), Adrienne Peters (communicatie), Frank van Laer (social media).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Made in Europe Film Festival
Bogaardenstraat 40b
6211 SP Maastricht

David Deprez (artistiek directeur)
+31 6 15 35 46 11
david.deprez@lumiere.nl

Adrienne Peters (communicatie)
+31 6 15 41 95 05
adrienne@burowalnoot.nl

MVSP Publiciteit (foto's,...)
Monique van Schendelen/ Menno Ribbelink
Noordereinde 233 B, 2343 JT 's Graveland
Tel: 035 5826969 / 06 53 697 606
monique@mvsp.nl / menno@mvsp.nl

Distributeur en coördinatie publiciteit van genoemde films: Adem van Hans van Nuffel - Distributeur: Paradiso Entertainment Nederland Beyond (Svinalängoma) van Pernilla August - Distributeur: Benelux Film Distributors - Publiciteit: MVSP In a better world van Susanne Bier - Distributeur: Cinéart Flamenco, Flamenco van Carlos Saura - Distributeur: ABC Distribution Mine Vagante van Ferzan Ozpetek - Distributeur: ABC Distribution