Mazelen ook in België in opmars

05/04/2011 09:26

Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid

Tijdens de eerste maanden van dit jaar is het aantal meldingen van mazelen sterk gestegen. Het mazelenvirus treft voornamelijk kinderen en jonge volwassenen. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) in Brussel.

Sinds enige tijd heerst er een mazelenepidemie in Frankrijk en Duitsland en nu is de ziekte ook in België in opmars. "Dit jaar hebben we al 95 gevallen opgetekend, tegenover slechts 40 in heel 2010", zegt Dr. Martine Sabbe van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. "De eerste cluster van bijna 40 gevallen dook op in het Gentse, maar sindsdien kwamen er nieuwe gevallen bij in Brussel, Doornik en Namen. Meestal gaat het om niet-gevaccineerde kinderen en jonge volwassenen, en lijkt de ziekte verband te houden met een recente (ski)reis in Frankrijk."

"We hadden ons verwacht aan een toename van het aantal gevallen van mazelen", verduidelijkt Prof. Dr. Patrick Goubau (voorzitter van het Comité voor de Eliminatie van Mazelen en Rubella in België, Université Catholique de Louvain). "Mazelen zijn erg besmettelijk en we weten uit eerdere studies dat mensen tussen 5 en 30 jaar meer kans hebben om ze te krijgen. Je bent immers pas beschermd tegen de ziekte als je ze doorgemaakt hebt, of er tegen gevaccineerd bent. Daarnaast zijn er ook specifieke risicogroepen, zoals reizigers en gezondheidswerkers in ziekenhuizen. Bij hen is de kans op contact met deze ziekte immers groter dan bij andere groepen."

In heel Europa werd in 2010 een duidelijke toename gezien van mazelen, in vergelijking met 2009. Voorlopig lijkt het einde daarvan nog niet in zicht. Momenteel circuleert in België het genotype D4, een genotype dat naast D5 frequent voorkomt in Europa.

Mazelen zijn meestal onschuldig, maar er kunnen toch complicaties optreden, zoals ontsteking van de hersenen (1 op de 1.000 gevallen). Voorkomen is ook hier beter dan genezen: vaccinatie tegen de ziekte is heel efficiënt en de beste manier om zich te beschermen. Bovendien beschermt het vaccin ook als het binnen de 3 dagen na contact met de ziekte wordt toegediend. Wie gevaccineerd is, mag dus op beide oren slapen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel