Gemeente IJsselstein


De geschiedenis van IJsselstein op RTV Utrecht

Arnouds tijdreis
Vanaf vrijdag 1 april kunt u zes weken lang kijken naar de unieke serie Arnouds Tijdreis op RTV Utrecht. Het verhaal in deze serie laat het IJsselstein van 1310 én het IJsselstein van nu zien, door de ogen van Arnoud van Amstel. Hij staat op het punt te trouwen met Maria, de dochter van de Bisschop van Utrecht. Maar op de vooravond van deze belangrijke, strategische beslissing spreekt Arnoud zijn twijfels uit over de toekomst van IJsselstein.

De jonge Arnoud maakt gebruik van de bijzondere kwaliteiten van een 'magiër' in het dorp om zijn keuze te maken. Hierdoor belandt hij ongevraagd in het IJsselstein van 2010! Onbevangen en onwetend gaat hij op zoek naar het IJsselstein van nu en haar geschiedenis vanaf 1310. Zal dit hem helpen bij zijn keuze?

Arnouds Tijdsreis is een initiatief van regisseur Robbert Vogtländer. In samenwerking met de stichting 'IJsselstein 700 jaar Stad' produceerde hij voor het feestelijk jaar 2010 de serie die de verworvenheden van modern IJsselstein belicht.

De uitzendingen van Arnouds Tijdreis zijn vanaf 1 april 2011 iedere vrijdag te zien vanaf 13.30 uur (ieder uur opnieuw) op RTV Utrecht. Kijk voor meer informatie over deze documentaire op de website www.rtvutrecht.nl.

Making off


1 APRIL 2011 - De wording van een grote speelfilm over een kleine stad. Een verslag van een uniek project waarmee regisseur Robbert Vogtländer, inwoner van IJsselstein, de viering van het 700 jarig bestaan van de stad IJsselstein luister bijzet. Set-opnamen op de middeleeuwse draaidagen en de vervaardiging van een bijzonder middeleeuws sierraad, worden afgewisseld met scènes uit de film Arnouds tijdreis die de komende weken als serie te zien is op RTV Utrecht.

Aflevering 1

8 APRIL 2011- Arnoud van IJsselstein (Lucien van Geffen)staat in 1310 aan de vooravond van zijn gedwongen huwelijk met Maria van Henegouwen, de dochter van de bisschop van Utrecht. Maar zijn grote liefde is Anna. In een geheime ontmoeting maakt Anna hem duidelijk dat hij zal moeten kiezen. Zijn vader maakt het hem niet makkelijker. Arnoud zoekt zijn heil bij Raadsheer/waarzegger Melchior.

Aflevering 2

15 APRIL 2011- Door toedoen van raadsheer Melchior komt Arnoud in het IJsselstein van deze tijd terecht. Na een aanvankelijke ontreddering en ontkenning van die onmogelijke tijdsprong gaat Arnoud voorzichtig op onderzoek uit. Daarbij komt hij soms in angstige en hilarische situaties terecht én hij ontmoet tv-presentatrice Kim Pieters.

Aflevering 3

22 APRIL 2011- De tijdsprong van 1310 naar 2010 is Arnoud van IJsselstein maar net aan het bekomen. Hij krijgt de bevestiging dat IJsselstein inderdaad stad is geworden door zijn verstandshuwelijk met Maria, de dochter van de bisschop van Utrecht. Arnoud laat zijn liefde voor Anna echter niet zo maar varen. Hij wil weten of hij deze toekomst van IJsselstein wel de moeite waard vindt.

Aflevering 4

29 APRIL 2011- De omzwervingen van Arnoud van IJsselstein in zijn tijdsreis naar hedendaags IJsselstein brengen hem bij ondernemers, liefdadigheidsinstellingen, boeiende mensen en mooie plaatsen. Arnoud raakt onder de indruk van de materiële welvaart, maar het is de vraag of die kennis voldoende is om een keuze te kunnen maken.

Aflevering 5

6 MEI 2011- De enerverende reis van Arnoud van IJsselstein door het heden brengt hem nu ook buiten IJsselstein en de regio. Hij maakt kennis met open sportauto's, de grote stad en zelfs het vliegtuig. Arnoud is klaar voor de tijdsprong naar het IJsselstein van 1310. Maar voor hij die kan maken moet hij nog een wezenlijke ervaring ondergaan...