Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT Amersfoort, 5 april 2011

Gezondheid werkt!
De uitdaging voor het kabinet is om op de korte termijn de overheidsuitgaven op orde te krijgen. Tijdens de Gezonde Lunch 2011, die de Samenwerkende Gezondheidsfondsen en de Nederlandse Public Health Federatie gisteren in Nieuwspoort organiseerden, werd duidelijk dat investeren in gezondheid niet als kostenpost moet worden gezien, maar juist als motor voor het economische herstel. De gezondheidssector heeft met één stem laten horen dat preventie werkt en dat door het kabinet geïnvesteerd moet worden in vergroting van de vitaliteit van werknemers. Cardioloog en hoogleraar aan het AMC, Ron Peters liet zien dat investeren in gezondheid op de korte termijn weldegelijk effect heeft. Het rookverbod zoals dat in diverse Europese landen werd ingevoerd, verminderde bijvoorbeeld binnen één jaar het aantal opnamen van mensen met een acuut hartinfarct met maar liefst 11 tot 17 procent. Dezelfde quick wins zijn ook te bereiken met bijvoorbeeld het verlagen van de zoutconsumptie. De inbreng van de overheid is hierbij echter onontbeerlijk. Laaghangend fruit dus voor een Minister die geconfronteerd wordt met een toenemende zorgvraag en dreigende tekorten aan gezondheidszorgpersoneel. Volgens Willem Vermeend, oud staatsecretaris van Financiën en oud-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is het grote probleem dat de gezondheidszorg gezien wordt als kostenpost. Dit terwijl deze sector voor de grootste groei van het BBP verantwoordelijk is. Dit wordt ook geïllustreerd door Philips waarvan de Healthcare divisie het best lopende onderdeel is. Verder tonen internationale vergelijkingen aan dat die landen die veel investeren in onderwijs en gezondheid economisch het meeste groeien. Kijk naar de Scandinavische landen. In Nederland rekenen we alle uitgaven voor gezondheid tot de collectieve lasten, terwijl maar 12 miljard uit de schatkist komt. 80% wordt door de burgers zelf gefinancierd. Kortom, niet bezuinigen maar juist investeren in gezondheid om de overheidsuitgaven in het gareel te krijgen.



De analyses van Peters en Vermeend kregen bijval van buiten de gezondheidssector. Vertegenwoordigers van de Abvakabo en PGGM onderstreepten dat mensen vitaal hun pensioengerechtigde leeftijd willen halen. Investeringen in gezondheid zijn daarvoor onontbeerlijk. Aan het slot van de Gezonde Lunch 2011 werd door de waarnemend voorzitter van de NPHF het manifest Gezondheid Werkt! officieel gepresenteerd en aan Tweede Kamerleden Arib en van Gerven aangeboden. Op www.gezondheidwerkt.nl kunt u dit manifest vinden.

Noot voor de reactie: Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Hans Baaijens, directeur NPHF, 06-20600444 of Bert kuipers, voorzitter SGF, 06-51045939 Einde bericht






---- --