Ingezonden persbericht


Hilversum Monnikenberg
Masterplan Monnikenberg

Masterplan Monnikenberg: een nieuw zorgpark voor Hilversum Integraal ruimtelijk plan voor historisch landgoed officieel aangeboden aan bestuur Hilversum

SVP Architectuur en Stedenbouw werkt in nauwe samenwerking met Bosch Slabbers aan het masterplan Monnikenberg in Hilversum. Het landgoed Monnikenberg biedt in de toekomst ruimte voor een innovatief bovenregionaal gezondheidspark, nieuwe woonlocaties en natuur. Afgelopen maandag is het masterplan aangeboden aan wethouder Erik van der Want van de gemeente Hilversum waarmee het project formeel van start gaat.

Afzonderlijke belangen komen na 15 jaar samen in elkaar een versterkende samenwerking Op deze bosrijke locatie aan de oostzijde van Hilversum hebben partijen met ogenschijnlijk tegenstrij- dige belangen elkaar gevonden in een gebiedsontwikkeling waarbij zorg, wonen, natuur en recreatie elkaar versterken. Tergooiziekenhuizen en Merem behandelcentra zijn de initiatiefnemers van het zorgpark (150.000 m zorg en circa 450 woningen). Goois Natuurreservaat en Hugenholtz Property Group bouwen een nieuw landgoed en herstellen het oude (50 ha. natuur en 150 woningen). SVP en Bosch Slabbers hebben als ontwerpers deze afzonderlijke plannen op elkaar afgestemd waardoor een echte meerwaarde in het gebied ontstaat, niet alleen voor de toekomstige gebruikers maar ook voor de stad Hilversum.

Zorgboulevard als kloppend zorghart van Hilversum
Aan de westzijde van het gebied, tegen de stad Hilversum aan, zijn nieuwe zorgfuncties geconcen- treerd rondom een zorgboulevard. Slim groeperen stimuleert zorginnovatie en ketenintegratie tussen de verschillende zorgpartijen en maakt een gefaseerde ontwikkeling mogelijk. Autoverkeer wordt tot een absoluut minimum beperkt waardoor een prettig verblijfsgebied ontstaat voor voetgangers en fietsers. Bestaande bomen worden zoveel mogelijk ingepast en in het voorgestelde plan profiteren alle gebouwen maximaal van de ligging in het bos.

Herstel van het historische landgoed en bijzondere woonmilieus De ontwikkeling van het gebied biedt niet alleen kansen voor het creëren van een hoogwaardig zorgaanbod in Hilversum, maar ook voor het in oude glorie herstellen van het landgoed en toevoegen van bijzondere woonmilieus. De historische lanen van het landgoed vormen in de toekomst het recreatieve raamwerk van het gebied. De gaten in de lanen worden hersteld, de hekwerken op het terrein verdwijnen en een stelsel van langzaam verkeersroutes maakt een groot deel van het gebied weer openbaar toegankelijk. Een groene scheg op de locatie van het huidige ziekenhuis herstelt de zichtrelatie tussen het centrum van Hilversum en het oude klooster. Zo ontstaat een goede verbinding tussen de stad en het landgoed. Op de vrijkomende terreinen van Tergooi en Merem worden nieuwe woonbuurten gebouwd met bijzondere woningtypes die gericht zijn op doelgroepen die kunnen profiteren van de nabijheid van zorg.

Kansen voor ecologie en natuur
Het landgoed vormt bovendien een belangrijke missende schakel in de ecologische hoofdstructuur. Twee ecoducten (over het spoor en onder de A27) verbinden 't Gooi weer met de Utrechtse Heuvelrug. De natuurlijke variatie van het gebied met afwisselend schrale graslanden en gemengd loofbos wordt versterkt. Een zonering van het landgoed met betrekking tot de mate van openbaarheid zorgt ervoor dat aan de oostzijde van het gebied de natuur alle kans krijgt zich verder te ontwikkelen.

Projectdata
Masterplan SVP en Bosch Slabbers
Opdrachtgever Tergooiziekenhuizen, Merem Behandelcentra, Hugenholtz Property Group en Goois Natuurreservaat Totale opp. plangebied circa 75 ha.
Zorgvoorzieningen 150.000 m
Woningen 600
Natuur ruim 50 ha.

----------



Ingezonden persbericht