Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Positief nettoresultaat en omzetstijging The Greenery

Barendrecht 5 april 2010 - The Greenery B.V. heeft in 2010 een positief nettoresultaat van E 4,8 miljoen geboekt. De omzet van The Greenery B.V., steeg met 13,3% tot E 1.8 miljard ten opzichte van 2009. De succesvolle invoering van het Nieuwe Samenwerkingsmodel (NSM), leidde tot een lichte stijging in het totale verkoopvolume van The Greenery B.V. De stijging van het eigen vermogen, het aansprakelijk vermogen en de solvabiliteit wijzen op een gezonde financiële situatie.

NSM succesvol
Sinds 2010 is het nieuwe samenwerkingsmodel tussen coöperatie Coforta en The Greenery operationeel. De leden van coöperatie Coforta, die eigenaar zijn van The Greenery B.V., kunnen sindsdien kiezen of zij hun producten via handelshuis The Greenery dan wel Coforta Verkoop B.V. willen afzetten. De introductie van NSM werd positief geëvalueerd door de telers en heeft ook het totale verkoopvolume van The Greenery B.V., dat de verkopen van handelsonderneming The Greenery en Coforta Verkoop B.V. consolideert, positief (0,3%) beïnvloed. The Greenery B.V. heeft in 2010 de doelstelling om de telers/leden van coöperatie Coforta een marktconforme uitbetaalprijs te betalen, opnieuw gehaald. De prijzen voor telers lagen gemiddeld op een hoger niveau dan in 2009.

Financiële resultaten
De nettowinst over het boekjaar 2010 is uitgekomen op 4,8 miljoen euro tegen 7,4 miljoen in 2009. De omzet is gestegen met 13,3% in 2010. Dat is het gevolg van een hoger volume (0,3%) - met name aan retailklanten - en hogere gemiddelde prijzen. Het hogere gemiddelde inkoopprijsniveau kon met name in de zomermaanden onvoldoende in de verkoopprijzen worden doorberekend waardoor het bedrijfsresultaat onder druk heeft gestaan.

De introductie van NSM leidde in het eerste werkingsjaar tot eenmalig hogere operationele kosten. Deze kosten werden deels gecompenseerd door lagere overhead, verschillende efficiency-maatregelen en eenmalige baten uit de vrijval van enkele risicovoorzieningen. Het bedrijfsresultaat is in 2010 uitgekomen op 3,6 miljoen euro tegen 13,9 miljoen in 2009. Het eigen vermogen van The Greenery is in 2010 gestegen tot 73 miljoen tegen 63 miljoen euro eind 2009. Het aansprakelijk vermogen in percentage van het balanstotaal is met 0,9% toegenomen naar 41%.

Vooruitblik
The Greenery zal zich in 2011 richten op een aanscherping van haar strategie die gericht is op operationele excellentie en toegevoegde waarde met als doel een verbetering van het operationele resultaat. De inspanningen om te komen tot kostenbesparingen en een efficiëntere logistieke keten, zullen geïntensiveerd worden. Hiertoe behoort de uitvoering van de logistieke visie wat onder andere zal leiden tot de sluiting van het distributiecentrum in Maasland. Daarnaast zal The Greenery B.V. haar marktbenadering vanuit productspecialisme verder versterken, blijvend investeren in duurzaamheid (Nature Counts) en mogelijkheden om local for local te produceren verder onderzoeken en vormgeven. Op die manier blijft The Greenery marktgericht werken en zal zij inspelen op de wensen van zowel klanten als consumenten.

Het jaarverslag van The Greenery/Coforta kan digitaal geraadpleegd worden op: http://www.thegreenery.com/home/nieuws-en-publicaties/jaarverslag-2010