Ingezonden persbericht


Persbericht 5 april 2011

Teylers Museum wordt voorgedragen bij UNESCO voor plaatsing op Lijst Werelderfgoed

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen aan Teylers Museum op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed te plaatsen. Zijlstra neemt hiermee het advies over van de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed, die het museum eerder al bestempelde tot monument van uitzonderlijke en universele waarde. Naast het Haarlemse museum zijn nog tien andere erfgoederen geselecteerd voor een plek op de lijst van UNESCO. Teylers Museum, de Van Nellefabriek en het plantagesysteem West Curaçao zullen als eerste worden voorgedragen bij UNESCO. In zijn brief zegt de staatssecretaris:"Een plaats op de Werelderfgoedlijst betekent een wereldwijde erkenning van de culturele en natuurlijke waarde van een gebouw, plaats of gebied. Het vertelt het verhaal van de Nederlandse geschiedenis, is een bekroning op jarenlang zorgvuldig beheer en versterkt de toeristische aantrekkingskracht."

Omdat Teylers Museum ruimschoots voldoet aan de criteria om toegelaten te worden tot de lijst Werelderfgoed, verwacht het museum dat UNESCO het advies van Halbe Zijlstra zal overnemen. Volgens de Commissie Voorlopige Lijst Werelderfgoed voldoet het museum in het bijzonder aan criterium I, II en IV van UNESCO:

I. Meesterwerk van menselijke creativiteit
Het oudste deel van het gebouw, de Ovale Zaal, is een uitzonderlijk gaaf voorbeeld van neoclassicistische architectuur in de Republiek der Nederlanden met zijn burgerlijke cultuur. Bijzonder is de lichttoevoer; de bezoeker wordt als het ware verlicht vanuit de hemel. Door de creatieve oplossing voor het opbergen van verschillende soorten objecten, ontstond een microkosmos van de wereld waarin alle natuurhistorische kennis bijeen was gebracht.

II. Belangrijke uitwisseling van invloeden
Het openen van een gebouw met een museale functie door burgers, voor burgers was een intellectueel, politiek en sociaal belangrijke gebeurtenis. In dit gebouw werd het grote ideaal van de Verlichting op de meest concrete wijze zichtbaar gemaakt: het toegankelijk maken van kennis voor iedere burger.

IV. Sprekend voorbeeld dat kenmerkend is voor een significante periode in de menselijke geschiedenis Het museum is een materiële neerslag van de grote Verlichtingsidealen. In de Ovale Zaal stapt de bezoeker letterlijk de Verlichting in. Het museum weerspiegelt de steeds veranderende omgang met de Verlichtingsidealen.

Veel meer dan een museum
Teylers museum is oorspronkelijk opgericht als kenniscentrum waar actuele kennis over kunst en wetenschap bestudeerd en gedeeld werd. Pas in de eerste decennia van de 20ste eeuw - toen er geen geld meer was om onderzoek te verrichten en eigentijdse kunst aan te kopen - raakte de onderzoeksfunctie op de achtergrond. In de nabije toekomst wil Teylers Museum zijn oude identiteit in ere herstellen door een artists & scientists in residence programma te openen in het oude woonhuis van Pieter Teyler.

Nederlands Werelderfgoed
Op dit moment staan 890 sites op de Werelderfgoedlijst van UNESCO waarvan er 9 Nederlands zijn. De huidige Nederlandse Werelderfgoederen zijn het Rietveld Schröderhuis, het Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het eiland Schokland, het Ir Wouda gemaal, de Stelling van Amsterdam, de droogmakerij Beemster, Willemstad Curaçao, de Waddenzee en de grachtengordel in Amsterdam.




Ingezonden persbericht