Datum: 20110405 Titel: Perverse prikkel voor import van radioactief voedsel uit Japan Arnold zegt: GroenLinks Actueel - index Titelbalk gaf: Perverse prikkel voor import van radioactief voedsel uit Japan | GroenLinks Europa

GroenLinks

Perverse prikkel voor import van radioactief voedsel uit Japan

Dinsdag 5 april 2011, 17:33u - Bas Eickhout

STRAATSBURG, 5 april - Vandaag is in het Europees Parlement gesproken over de radioactieve limietwaardes voor voedsel uit Japan naar aanleiding van de recente kernramp daar. GroenLinks-Europarlementarier Bas Eickhout vindt dat de verordening nog te makkelijk omgaat met de limietwaarden voor voedsel uit Japan.

"In Japan gelden strengere regels voor radioactief voedsel dan in Europa. Dit geeft de perverse prikkel om voedsel wat niet in Japan gegeten mag worden vanwege de hoge radioactieve waardes, naar Europa te exporteren voor consumptie hier. De Europese Commissie meent dat het allemaal veilig genoeg is, maar het lijkt mij verstandig dezelfde normen te hanteren als in Japan."

Als gevolg van de kernramp in Fukushima heeft de Europese Commissie zoals gebruikelijk de tijdelijke verordening in het leven geroepen die regels vaststelt voor radioactief voedsel uit gebieden waar een nucleair ongeluk heeft plaatsgevonden. De Groenen pleiten al jaren voor verlaging van de maximale waardes radioactiviteit in deze verordening.

Eickhout: "In de nasleep van de kernramp in Chernobyl golden er strengere regels dan nu. Ik zou elk risico willen uitsluiten en willen voorkomen dat Japan in feite hun onverkoopbare waar op de Europese markt dumpt. Daarom hebben wij gevraagd de waardes nu per direct aan te passen."

In het debat met Commissievoorzitter Barroso werd de heikele kwestie aangekaart door de Groenen. Eickhout: "Volgens de Europese Commissie is er niets aan de hand. Over een paar maanden zal gekeken worden of de radioactieve limietwaardes voor voedsel aangepast moeten worden. Dat is natuurlijk te laat."