Gemeente Breda


Gemeente plaatst hekken om Brandweerkazerne Breda

Vandaag heeft de Gemeente Breda hekken geplaatst rond de brandweerkazerne aan de Tramsingel 71. De maatregel is bedoeld voor de veiligheid van voorbijgangers, medewerkers en bezoekers van de kazerne. Gebleken is namelijk dat er een verhoogd risico bestaat dat stenen van de gevels van de kazerne los raken. Dit is gebleken tijdens een onderzoek van het Bureau voor Bouwpathologie, dat in opdracht van de gemeente de bouwschade aan de kazerne in beeld brengt. Deze week wordt duidelijk of en welke aanvullende tijdelijke maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat stenen daadwerkelijk naar beneden vallen. De brandweerzorg komt op geen enkele manier in gevaar.

De laatste jaren zijn tekortkomingen aan de gevels van de Bredase brandweerkazerne geconstateerd. In 2008 deed de gemeente hier onderzoek naar. Dit leidde tot het vermoeden dat de gebreken ernstig waren. Daarom is extern bureau Oranjewoud in 2009 gevraagd de situatie nader te onderzoeken en met voorstellen voor oplossingen te komen. Hieruit bleek dat het metselwerk kwalitatief onvoldoende is en dat er manco's zijn aan de verankering en in de constructieve ondersteuning van de gevels.

Uit het onderzoek van Oranjewoud werd duidelijk dat ingrijpende aanpassingen noodzakelijk waren, maar dat er geen sprake was van een acuut risico voor de veiligheid.

Alle oplossingen van Oranjewoud hadden betrekking op de vervanging van de buitenste schil van de kazernemuren. Omdat hier zeer hoge investeringen mee gemoeid zouden zijn, is gezocht naar andere, minder kostbare oplossingen, zoals een gefaseerd structureel herstel en tijdelijke maatregelen voor de veiligheid.

Het is niet mogelijk de schade op andere partijen te verhalen, omdat de mogelijkheid tot aansprakelijkstelling vervalt vijf jaar na oplevering (1998).

Om tot een acceptabele oplossing te komen, die ook de veiligheid waarborgt, heeft het Bureau voor Bouwpathologie op verzoek van de gemeente Breda nu de exacte omvang van de schade onderzocht. Daarbij is gebleken dat de omvang en de ernst van de gebreken is toegenomen. Het bureau komt zeer binnenkort met een gericht advies tot herstel. Vooruitlopend daarop blijkt nu dat bovengenoemde veiligheidsmaatregelen per direct noodzakelijk zijn.

De gebreken bevinden zich in de buitenste schil van de gevels. De hoofdconstructie van het gebouw is veilig.

Breda, 5 april 2011