Trots op Nederland

05 apr 2011 | "Weigerambtenaren direct ontslaan"

Ambtenaren van de burgerlijke stand die weigeren om homoseksuelen in het echt te verbinden, moeten direct worden ontslagen uit hun functie. Dat heeft Rita Verdonk van Trots op Nederland maandagavond gezegd in het programma `Pauw en Witteman' op Nederland 1.

"We hebben in Nederland nog steeds de mogelijkheid voor ambtenaren om te weigeren homo's in de echt te verbinden. Ik vind dat schandalig. Zeker van ambtenaren mag je verwachten dat ze zich aan de wet houden. En dat betekent dus gewoon, ofwel je trouwt homo's als ze willen trouwen, ofwel je wordt ontslagen", aldus de partijleider van Trots op Nederland.

Verdonk was uitgenodigd naar aanleiding van haar eerste maandelijkse column op Gay.nl, een website voor de belangen van homo's. Tijdens de uitzending werd een aantal voorbeelden van discriminatie en aanhoudend geweld tegen homoseksuelen aangedragen.

Rita Verdonk: "Ik ben die column gaan schrijven omdat homo's en hetero's volgens de wet gelijk zijn, maar in de praktijk blijkt dat nog steeds niet zo te werken. Het is altijd wel een groep geweest waar ik voor heb gestaan, en dat wil ik ook blijven doen. Dat past ook in de rode draad die door mijn leven loopt: veranderen om te verbeteren."