Nederlandse Vereniging van Journalisten

NVJ vraagt opheldering mogelijke uitlevering Gonggrijp

dinsdag 5 april 2011 | De NVJ maakt zich zorgen over de uitspraak van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de mogelijke uitlevering van XS4ALL-oprichter en hacker Rop Gonggrijp.

De Amerikaanse autoriteiten zijn bezig met een onderzoek naar vermeende spionage door klokkenluidersite WikiLeaks. Daartoe heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie de gegevens van Twitteraccounts van vier betrokkenen bij klokkenluidersite WikiLeaks opgeëist, onder wie die van Gonggrijp. Rop Gonggrijp heeft altijd ontkend onderdeel van Wikileaks te zijn, maar is open over zijn bijdrage aan de Collateral Murder video. Die bestond vooral uit het doen ondersteunende zaken bij het samenstellen van de video. `Het meehelpen aan de openbaarmaking van misstanden is een maatschappelijk en journalistiek belang waarvoor deze Nederlander de volle bescherming van de Nederlandse overheid verdient. De NVJ steunt dan ook de online petitie en zal om opheldering vragen bij de minister.'

Op 3 mei, de Dag van de Persvrijheid houdt Birgitta Jónsdóttir, initiator van het Icelandic Modern Media Initiative, IJslands parlementariër en voormalig woordvoerder van WikiLeaks, de Persvrijheidlezing.